Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко опасни са инхалираните и назалните стероиди?

Стероидите са си спечелили лоша слава, защото могат да причинят значителни странични ефекти като остеопороза и катаракта. Стероидните спрейове за нос и инхалираните кортикостероиди, използвани за лечението на астма и алергии обаче, имат по-ограничени странични ефекти, защото засягат само малка част от организма (дихателната система), освен ако не се предозират. И докато те са по-безопасни в сравнение с оралните стероиди, все пак носят определени, но слаби рискове и биха могли да доведат до странични ефекти. Ето защо лекарите назначават възможно най-минималната доза за лечение на съответните симптоми, за да контролират заболяването. Сред възможните странични ефекти са:

Главоболие и кървене от носа

Те са рядко срещани, но ако се случат, незабавно уведомете лекаря си.

Забавен растеж

Основният проблем при децата е дали вдишаните стероиди забавят растежа им като страничен ефект. Наличните данни, че тези медикаменти намаляват общата височина при възрастните, са недостатъчни (докато съществуват доказателства, че силно изразената астма в детските години забавя растежа). Но са необходими доста проучвания в тази област.

Очни заболявания

Един от възможните странични ефекти от приеманите чрез вдишване стероиди е глаукомата, която е и известен нежелан ефект при орално вземаните стероиди. Освен това някои офталмолози са забелязали по-високо очно налягане (рисков фактор за глаукома) при определени пациенти, използващи стероидни спрейове за нос. Според някои проучвания при хора над 40 години, които употребяват стероиди, се предполага повишен риск от катаракта, независимо от факта, че при младите това не се наблюдава. Ако използвате стероиди под каквато и да е форма, задължително посещавайте офталмолог веднъж в годината за цялостен очен преглед.

Увреждания на носа

Стероидните спрейове могат да увредят носната преграда (хрущяла, който разделя носните кухини), ако флаконът е насочен към нея, и това да доведе до перфорацията й (отвор в септума). Усложнението обаче е доста рядко срещано.

Намалена костна плътност

Тук новините са по-оптимистични. Докато оралните стероиди могат да повлияят негативно на костната плътност, според nazalni steroidiмащабно проучване, чиито резултати са публикувани през 2003 г., вдишваните стероиди не намаляват минералния състав и плътността на костите при жени след менопаузата, страдащи от астма – най-рисковата група, свързана с подобен страничен ефект.

Устни гъбични инфекции

Локалните кортикостероиди могат да провокират прекомерно намножаване на гъбички в устата и гърлото, затова е необходимо изплакване на устата и гаргара след всяка инхалация или прием чрез вдишване. Внимавайте да не погълнете водата. Новият стероид циклезонид, който се приема чрез вдишване, се активира в белите дробове, а не в устата и затова е от полза при наличието на подобен проблем.

Други възможни странични ефекти

Други рядко наблюдавани и краткотрайни негативни проявления могат да включват еуфория, депресия, задържане на течности, повишен апетит, хиперактивност и повишаване на теглото.

Лула инхалатор с хималайска сол – природен еликсир за АСТМА И АЛЕРГИИ
Лула инхалатор с хималайска сол – природен еликсир за АСТМА И АЛЕРГИИ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *