Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нокти

Hoктите се състоят от рогово вещество (кератин), което израства бавно от нокътните легла.

Ноктите на пръстите на ръцете растат по-бързо от ноктите на пръстите на краката. Нокътят на палеца нараства средно с 0,1 мили­метър на ден.

В сравнение с всички други части на тялото нок­тите са изложени на най-голяма опасност от малки наранявания под въздействието на клима­тичните условия, влагата, студа, химикали или триене в процеса на работа.

Също така много заболявания от общ характер се отразяват и върху състоянието на ноктите, като забавят растежа им, ноктите могат да станат по-слаби, да се деформират или да се оц­ветят.

Нацепени нокти могат да се получат, когато ноктите твърде често се излагат на въздей­ствието на вода, сапун и миещи препарати. Вследствие на това горните слоеве на ноктите могат да се отделят и да се отцепват на плас­тове. В такъв случай при работа с луги винаги трябва да се носят PVC-ръкавици.

Чупливите или меки нокти обикновено се приз­нак за влошено общо състояние. Трябва да се от­крие причината за това. Състоянието на нок­тите може да се подобри посредством масажи­рането им с крем за нокти или зехтин.

Грапавините и трапчинките по ноктите са нор­мални явления и не означават някакво заболява­не. Ако трапчинките обаче са твърде много и натрупани следва да потърсите лекар – те мо­гат да са симптом на псориазис. Набраздените нокти се образуват вслед­ствие на малки наранявания на корена на нокътя и преминават от само себе си.

Сините нокти се получават от кръвоизливите под нокътя вследствие на удари или притиска­не. Обикновено те са болезнени, но преминават от само себе си. При силни кръвоизливи нокъ­тят може да падне.

Обикновено жълтите нокти се получават от цветните лакове за нокти. Те са безобидни.

Белите петна по ноктите са признак за малки наранявания на кожата под ноктите и също са безопасни. Някои кожни заболявания могат да засегнат и ноктите, например гъбичките.

Грижа за ноктите

-редовно изрязвайте ноктите си. Изрязаните нокти не врастват и не се нацепват;

-при ноктите на краката е по-добре да се изряз­ват по права линия, отколкото заоблено, за­щото иначе лесно може да се увреди кожата по ъглите на ноктите;

-кожичките на ноктите: или нищо не предпри­емайте, или ги избутвайте след измиване с но­кътя на палеца на другата ръка или с кърпата за ръце. Кожичките не бива да се изрязват.

-ако лакирате ноктите си и лакът се лющи, по-добре за ноктите е да поправяте съответни­те места, отколкото да изтривате лака от целия нокът и отново да го лакирате;

-използвайте лакочистител не по-често от веднъж седмично;

-целесъобразно е при сухи и чупливи нокти чес­то да им правите бани в зехтин;

-при възпаление на нокътните легла по-въз­растните хора и диабетиците винаги следва да се консултират с лекар, за да избягнат трайни усложнения.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *