Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Непоносимост към глутена не е алергия!

Това е автоимунно заболяване, наречено глутенова ентеропатия, което засяга тънкото черво на човека. Известно е още под името целиакия/цьолиакия.

При тежки случаи на целиакия, глутенът атакува частите на тънките черва, където се абсорбират хранителните вещества от храната. Човек с такава диагноза трябва да спазва диета за цял живот.

Какво да се яде?

Тези храни са без глутен: обикновени меса, птици, риба, ориз, царевица, тофу, картофи, плодове и зеленчуци, боб, грах, леща, яйца, ядки, киноа, елда, тапиока, амарант, слънчоглед и тиквени семки, кълнове, пуканки, вино, много млечни продукти и овес, които са етикетирани без глутен. При пазаруване е много важно да се четат етикетите и да сте сигурни, че не ви подвеждат с информацията.

Какво да се избягва?

Не трябва да се храните с пшеница и всички продукти от нея – хляб, тестени изделия, бисквити, ечемик, ръж, лимец, нишесте, кус-кус, булгур, грис, макарони, спагети и т.н.

Да се ​​избягват преработени храни с добавки, ароматизатори и консерванти, които съдържат глутен. Термини като „модифицирани храни с нишесте” може да означава, че има царевица или пшеница. Естествените аромати, подправките и други съставки са съмнителни.

Безглутенови въглехидрати

Безглутенова диета не значи, че не можете да ядете въглехидрати. Можете да се насладите на сладки продукти, в които е използвано брашно от семената на киноа, ориз и царевица.  В повечето магазини се продават безглутенови хлябове. Фасулът е задоволителна комбинация от въглехидрати и протеини. Ориз или леща също.

Месо

Месото е естествено без глутен. Имайте предвид обаче, че панираните меса съдържат глутен , освен ако не си ги приготвите вие, като не използвате брашно с глутен. Кюфтетата почти винаги съдържат хляб. Преработените храни също съдържат глутен – консерви, салами и др.

Млечните храни

В млякото няма глутен. Но в храните, които се правят от мляко може да има – сиренето, киселото мляко, сметаната и други производни могат да съдържат неживотински добавки.

Плодове и зеленчуци

Пресни и непреработени, както и замразените плодове и зеленчуци не съдържат глутен. Избягвайте консервираните, освен ако не можете да се уверите, че няма глутен в сиропа или соса.

Още

Опакованите и преработените храни често съдържат глутен. Бирата и някои други алкохолни напитки съдържат глутен.

Най-сигурният начин да избягвате глутена, е като си приготвяте всичко сами. Може да е трудно, но е здравословно.

 

Ако закуската не ви засища

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *