Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Царевицата – полезна и вкусна!

Лечебните свойства на тази вкусна зърнена култура са известни от древни времена.

Царевицата е богата на витамини В, РР, К, С и Д. Особено ценен е витамин В4 – холин. Той ускорява процеса на възстановяване на черния дроб и намалява увреждането му вследствие употребата на алкохол. Понижава холестерола, подобрява сърдечно-съдовата и нервната система, регулира нивото на инсулина. Освен витамини съдържа добър набор от фосфор, желязо, калий, мед, магнезий, цинк, никел и даже злато.  Органичните киселини са представени в царевицата от глутаминовата, аскорбиновата и фолиевата.

Какви са най-важните ползи?

–      Варената царевица практически напълно запазва свойствата си. Тя подобрява перисталтиката, тъй като съдържа много фибри;

–      Укрепва зъбите и нормализира слюноотделянето;

–      Нормализира метаболизма;

–      Подобрява кръвоснабдяването в главния мозък;

–      Активизира имунната система и удължава живота;

–      Изключително полезна за предотвратяване на затлъстяването при децата, които я хапват с удоволствие;

–      Жълтата млечна царевица съдържа много каротиноиди, с което е много полезна за зрението;

–      Бульонът от царевичната коса се пие при хапетит, холецистит и холелитиаза. Кашата от царевично брашно (качамак) се препоръчва при гастрит;

Най-добре да варите царевицата в тенджера под налягане за 25-30 минути. Така се съхраняват витамините и полезните вещества, а царевицата става вкусна и сладка.

Рецепта за качамак по шопски:

За 4 порции качамак използваме 300 грама царевичен грис. Слагаме в тенджера 1 литър вода да заври. Слагаме царевичния грис и лъжица сол с непрекъснато бъркане. След няколко минути качамакът се отделя от тенджерата, което означава, че е готов. Изсипваме го в подходяща тава, за да го гарнираме. За гарнитура използваме натрошено сирене, върху което поставяме изпържени свински гърди (пръжки), ситно нарязани (ако диетата ви го позволява). Накрая заливаме със запържено масло и червен пипер. Здравословната алтернатива, за да не ползвате пържено месо и масло, е да направите заливка с кисело мляко, извара и чесън.

 

 

4 причини да откажем газираното

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *