ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тишината е полезна за кръвното налягане!

Хората, които живеят при високо ниво на шум, страдат повече от високо кръвно налягане.

Когато имате високо кръвно налягане (хипертония), сърцето ви се натоварва повече, отколкото би трябвало, за да изпомпва кръвта. Артериите ви също са претоварени. Ако не понижите кръвното си налягане, сте изправени пред риск от инсулт, инфаркт, бъбречно увреждане и други опасни за живота заболявания. Непременно трябва да приемате медикамент за понижаване на кръвно налягане, но и начинът ви на живот е от решаващо значение за вашето здраве.

На първо място ограничете солта. Дори да не добавяте сол към храната си, вероятно приемате значително количество „скрита” сол, особено ако често употребявате готови и полуготови храни – кренвирши, салами, луканки или подправки от рода „Вегета”. Когато пазарувате, внимателно четете етикатите на хранителните продукти и проверявайте какво е съдържанието на натрий или сол. Преди употреба на консервирани варива ги изплаквайте от саламурата.

Откажете алкохола и цигарите. В тютюневия дим се съдържат вещества, които причиняват увреждане на кръвоносните съдове, а никотинът води до свиване на артериите. Това е опасно за всеки, но най-вече за хората, страдащи от високо кръвно налягане. Алкохолът в минимални количества може да се ползва, например 50 мл водка или една чаша бяло сухо вино.

Чесънът също понижава кръвното налягане. Причината за това все още е неизвестна. Някои специалисти препоръчват да се консумира по 1 скилидка суров чесън на ден. Други съветват ежедневно да се приема сух концентрат, който се равнява на 4 г. пресен чесън. Ако предпочитате хранителните добавки, изберете желатинови капсули, за да постигнете максимален терапевтичен ефект.

Занимавайте се с медитация. Това не е поредната мода на новото време. Редица съвременни проучвания сочат, че медитацията наистина оказва влияние върху кръвното налягане – като понижава нивата на стресовите хормони в организма. За начало съсредоточете вниманието си върху лесна за изговаряне дума, затворете очи и се отпуснете. Дишайте бавно и спокойно. На всяко издишване повтаряйте избраната дума наум, като се стараете да не мислите за нищо друго. Не се опитвайте да прецените „добре ли се справяте”, концентрирайте се върху думата и дишането си. Прилагайте тази техника в продължение на 15-20 минути всеки ден.

 

Плодове и зеленчуци – важно е разнообразието!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *