Полезни съвети пазят организма по време на постите

Как на практика да се предпазят от здравословен проблем постилите?

трапеза, яйца

Проф. д-р Байкова препоръчва от страниците на вестник „Всичко за семейството“ постепенното въвеждане на храните, които са отсъствали от менюто повече от месец. Например сутрешната празнична закуска може да включва парче от великденския козунак плюс чаша айрян, сок от пресни плодове, чай или кафе. Малко по-късно идва ред на яйцата след традиционната борба за здраве и благоденствие. Тържественият обяд на българската трапеза обикновено започва с аперитив и салата. Ограничете мезетата, защото и без това празничното меню е богато и разнообразно. Едно малко питие е напълно достатъчно, тъй като ще бъде последвано от чаша вино или бира. Гвоздеят на обедния пир е месното блюдо. Според уважаваната специалистка в областта на здравословното хранене няма особено значение дали месото ще е агнешко, телешко, пилешко или свинско.

По-важното е да не е тлъсто, защото мазнините ще натоварят организма след дългия пост. Препоръчително е да се приготви със зеленчуци. У нас по традиция на празничната трапеза се предлага и агнешка дроб сарма, и печено агнешко (плешка или бутче). Проф. д-р Байкова съветва постилите да изберат едно от двете ястия, като е желателно дроб сармата да е приготвена с по-малко ориз. Следобед близки и приятели може отново да се съберат на сладки приказки с чаша кафе и парче козунак. Вечерята задължително трябва да бъде лека – свежа пролетна салата с яйца или зеленчуково ястие, кисело мляко, съветва вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *