Още веднъж за детските хранителни алергии

Една пета от всички деца по света страдат от някаква алергия, но родителите понякога и не подозират за това!

detsko-hranene-3Ако попитате един възрастен какви са признаците на алергиите, той ще ви каже приблизително това: кихане, хрема, зачервени очи, дразнеща кашлица, обрив.
Всичко това е вярно – но не е всичко, отбелязват от medikforum.ru. Понякога има признаци за алергични състояния, които възрастните възприемат като други заболявания – например настинка, хранително натравяне, сезонен вирус. Става дума за хранителните алергии: минават месеци, докато родителят си даде сметка, че трябва да потърси алерголог, а не да тъпче детето с прахчета срещу упоритата диария!

Хранителните алергии при децата дават сигнали по различен начин: мъниците може да са измъчвани редовно от метеоризъм, да са отпуснати и постоянно сънливи. Лечението на подобни състояния без връзка с възможни алергични реакции само облекчава състоянието на детето, но проблемът си остава и скоро отново се обажда.

Непоносимостта към определени хранителни продукти се проявява в ранна възраст у доста деца, до 8-10% от всеки “набор”. Алергени най-често са млякото и млечните продукти, яйцата, рибата, орехите. Попаднали в организма, те могат да предизвикат обриви по кожата, но могат да атакуват лигавиците на вътрешните органи и да създадат сериозни здравословни проблеми.

Ако описаните симптоми се проявят у детето ви, спомнете си, че по отношение на детския организъм случайни проблеми няма. Няма да е зле да се консултирате още в началото с алерголог, вместо да чакате проблемът да се усложни. Първата стъпка в лечението е да се изведат от употреба дразнителите – храните, които детският организъм не може да усвои. В повечето случаи диетата е достатъчна и не се налага приложението на антихистаминови препарати. Детският организъм притежава уникалната способност да “израства” подобни проблеми – след време опасната храна няма да предизвиква алергични реакции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *