Съвети за безопасна употреба на медикаменти

безопасна употреба на медикаменти

Четете листовката за пациента.

Внима­телно изчитайте цялата информация за лекарството на опаковката или в прило­жената листовка, дори и с най-дребните букви (ако е нужно, използвайте лупа). Обърнете специално внимание на преду­прежденията за възможни лекарствени взаимодействия и странични ефекти. Ко­гато посягате към медикамента, преди да приемете поредната доза, винаги прове­рявайте етикета, за да се уверите, че не е друго лекарство. Има случаи на фатални грешки.

 

Внимавайте за дозата.

Много лекар­ства съдържат едни и същи или подобни вещества и рискувате да приемете твърде голяма доза от някой медикамент, без да подозирате. Както беше споменато, не вземайте противосъсирващо средство като варфарина заедно с аспирин, циметидин или витамин Е, които имат подоб­но действие.

 

Говорете с лекаря си.

Информирайте лекаря си за всички лекарства, които приемате, включително свободнопродаваните и витамините, минералите и бил­ковите добавки, както и лекарствата, предписвани с рецепта. (Добре е да дър­жите списък в портмонето си, където са написани имената на всички медикамен­ти, търговско име и лекарствено веще­ство.) Потърсете съвет кои лекарства без рецепта са най-подходящи за вас.

 

Пазарувайте от една и съща аптека.

Ако получавате лекарствата си от един и същи фармацевт, има по-голяма вероят­ност той да забележи, ако някое лекар­ство се дублира или могат да възникнат потенциално опасни взаимодействия. В някои аптеки медикаментите, предписа­ни на пациентите, се въвеждат в компютър.

 

Споделяйте проблемите.

Ако се появят странични ефекти или не се чувствате добре след първоначалния прием на ня­кое лекарство, споделете с вашия лекар или фармацевт. Винаги бъдете нащрек за често срещани прояви на лекарствени взаимодействия като гадене, стомашен дискомфорт и киселини, главоболие и за­маяност. Ако страничните ефекти са мно­го силно изявени, обадете се на лекаря си.

 

Понякога лекарствата имат опасни взаимодействия с храна и други медикаменти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *