ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зеленолистните зеленчуци – елексир на здравето

Към тях спадат къдравото зеле, швейцарското цвекло, както и листатта на цвеклото, ряпата и синапа. Богати са на витамини, минерали , влакнини и фитохиммкали, които понижават риска от сърдечносъдо­ви, очни заболявания и някои видове рак.

Полезни вещества

Бета-каротин – Зеленолистните зеленчуци са богати на този анти- оксидант, който укрепва защитата сила на организма при борбата със свободните радикали. Къдравото зеле съдържа най-много бета- каротин – 5,8 мг в една чаена чаша варено зеле.

Витамин К – Съдържа се в огромни количества в тези зеленчуци, участва в структурата на костите, има кръворазреждащи свойства и може да взаимодейства с антикоагулантите.

Изотиоцианати – Те са отчасти отговорни за острия вкус на някои листни зеленчуци и се смята, че предпазват от хормонообусловените видове рак. Учените са убедени, че неутрализират вредното въздей­ствие върху организма на канцерогените от околната среда.

Индоли – Смята се, че те намаляват риска от хормонозависми видо­ве рак, тъй като блокират действието на естрогена.

Калций – Въпреки че той присъства в тези зеленчуци, някои от тях, например листата на обикновеното цвекло, съдържат съединения, наречени оксалати, които възпрепятстват усвояването на калция. Ако сте предразположени към подагра или камъни в бъбреците, избяг­вайте храните с високо съдържание на оксалати.

Лутеин и зеаксантин – Предполага се, че тези каротиноиди пред­отвратяват макуларна дегенерация. Къдравото зеле и листата на обикновеното зеле са изключително богати техни източници.

Сулфорафан – Той неутрализира канцерогените и предпазва от рак.

Фолат – Зеленолистните зеленчуци са ценен източник на този витамин от гру­пата В, който предотвратява някои вродени дефекти, рак и сърдечносъдови за­болявания. Със своите над 40% от препоръчителния дневен прием в една на чаша листата на зелето и ряпата са с най-високо съдържание на фолат.

Хлорофил – Този растителен пигмент възпрепятства промените, в резултат на които здравите клетки се превръщат в преканцерозни.

За максимална полза

За да увеличите бионаличността на бета-каротин в зеленолистните зеленчу­ци, ги гответе с малко зехтин. Ако ги варите във вода, което може да доведе до загуба на част от фолата, след това използвайте бульона.

Кулинарни идеи

  • Разбъркайте ситно нарязано, леко задушено къдраво зеле със сирене рикота и настърган пармезан и използвайте ка­то плънка за лазаня.
  • Нарежете на ситно зеленчуците и ги задушете с чесън в малко зехтин до полу­чаването на мека консистенция. Нама­жете със сместа препечени филийки.
  • Сварете смес от зеленолистни зелен­чуци във вода с подправки и малко зех­тин. Можете да се възползвате както от зеленчуците, така и от бульона. Подне­сете с царевичен хляб.
  • Накълцайте зеленчуците и ги пригот­вете на пара, прибавете ги към подпра­вено с чесън картофено пюре.
  • Можете да направите традиционен италиански десерт – кростата (тарта) ди вердуре: смесете нарязани зеленолистни зеленчуци с подсладен яйчен крем и използвайте като плънка за тартата.
  • Добавете нарязани варени зелено­листни зеленчуци в каймата за любимите си кюфтенца или месно руло.

 

 

4 нови тенденции в здравословното хранене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *