Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-големият проблем на тийнейджърите – акнето!

Акнето е сред най-широко разпространените кожни проблеми и обикновено засяга подрастващите, юношите и младите хора, но понякога се среща и в по- зряла възраст.

Въпреки че състоянието не е опасно, то кара засегнатите, най-ве­че младежите, да изпитват неприятно чувство и дискомфорт, което може да бъ­де причина за ниска самооценка, социална изолация, депресия и тревожност.

Акнето възниква, когато излишно количество себум (мастно вещество, секретирано от жлезите, овлажняващи кожата) блокира порите в основата на фоликулите на космите. Вследствие на това се появяват изпълнени с гной петна по лицето, гърдите, раменете и гърба.

Пъпките, черните и белите точки са характерни за това състояние, което може да се лекува посредством елементарни грижи, медикаменти, продавани без рецепта или под наблюдението на дерматолог. Въпреки че в повечето случаи акнето протича леко, в най-тежката му форма (кистозно акне) е възможно об­разуването на постоянни белези и петна по кожата, особено ако пъпките се пи­пат и стискат.

Рискови фактори

Причина за появата на акне обикновено е хормоналната активност, вследствие на която се увеличава производството на себум. Въпреки че хормоналните про­мени по време на пубертета правят именно подрастващите основна жертва на акнето, бременните жени, тези, които са в менструация или в менопауза, също са податливи. Някои медикаменти (например стероидите и оралните контрацептиви), въздействащи върху хормоните и стреса, също могат да допринесат за увеличеното производството на себум, като следователно доведат и до раз­витие на акне. При някои хора е налице и генетичен елемент, който също води до това състояние.

Най-нови проучвания

Все още битуват някои твърде погрешни схващания за връзката между начина на хранене и акнето. Според едно скорошно канадско проучване относно мне­нията за акнето 32% от пациентите смятат, че начинът им на хранене е при­чина за появата на проблема. Това е много стар мит, който продължава да съществува въпреки всичко.

 

 

Храната на помощ на акнето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *