ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бактериите в къщи

Цяло щастие е, че не виждаме милиардите бактерии и вируси около нас. Иначе ужасът от гледката щеше да ни докара до шок, който не могат да си представят и най-добрите световни автори на трилъри.

А по-добре да не мислим за това! Навън е пролет, приятната топлина намеква и за лятото – истинския рай не само за хората, а и за коварните микроорганизми. Лятото, когато пак ще треперим от заплахата за летен грип, стомашно разстройство, дизентерия, хепатит и още куп екзотични болести. Треперим си, а микробите и вирусите си седят около нас и дебнат всеки пропуск в правилата за спазване на елементарна хигиена.

 

Три главни опасности у дома

Добрите домакини по традиция смятат за най-опасни огнища на зарази санитар­ните възли и антретата. И хвърлят всички сили там – мият и дезинфек­цират, без да щадят ръцете си и по­чистващите препарати. А всъщност го­лемите опасности се крият на съвсем други места.

  1. Хладилникът.

Безгранично вярващи в чудото на съвременната техника, мно­зина забравят простичките правила за съхранение на продукти. Не обръщат внимание на срока на годност на млечни­те и месните блюда, полуфабрикатите. Зарязват отворени консерви по рафто­вете на хладилника въпреки предупреж­денията на производителя, че това не е правилно. Складират сурови до готови продукти и „превключват студения шкаф на икономичен режим, защото не допус­кат, че микробите това и чакат. Резул­татът е очевиден – чревни инфекции, хранителни отравяния.

  1. Кухненско оборудване.

Особено опасно е да се използват едни и същи дъски и ножове за рязане на сурово месо и риба и готови продукти. Отдел­на дъска трябва да има и за суровите зеленчуци, особено листните. Не всеки има време и желание да мие старателно плодовете и зеленчуците, които могат да навредят не толкова с предполагаема­та концентрация на „отрови“, колкото с микробите, попаднали върху тях по време на отглеждането им.

  1. Пералнята.

Американците отдавна са свикнали да пестят, като използват програмата за пране с минимален цикъл (до 30 минути). По същата икономическа логика масово избягват и да гладят. Тази мода успешно се пренася и по нашите географски ширини. При такова отноше­ние обаче микробите благополучно оцеля­ват и остават върху бельото.

Три опасности на обществени места

  1. Обществена тоалетна.

Най-мръсното място тук е бравата от вътрешната страна. Втори по опасност са раковината и крановете или копчетата за пускане на водата.

  1. Клавиатури и компютърни мишки в интернет кафе, слушалки на телефонни автомати.
  2. Дръжките в обществения транспорт.

Тук вероятно очаквате под номер 4 да се появят бутоните на асансьора, но не! Въпреки всеобщото убеждение те, както и бравите на входните врати не са чак такова свърталище на бактерии по тях живеят по-малко микроорганизми, отколкото в средно голямо обществено помещение. Причината вероятно е, че асансьорните бутони са вертикална повърхност и следователно не задържат много прах. Освен това и те, и бравите на вратите изсъхват бързо, а микробите обичат влага и мръсотия.

Те са сред нас

Инфекционистите изброяват няколко най-упорити „обитатели“ на домове и офиси:

  • е. коли – предизвикват чревни разстройства, кожни и бъбречни заболявания;
  • клебсиела пнеумоние – носи цял спектър инфекциозни заболявания – от стомашно-чревни до белодробни;
  • салмонела – предизвиква салмонелоза;
  • стрептококи – кожни и вътрешноинфекциозни заболявания;
  • златист стафилокок – огромен спектър от инфекции – от кожни до страшния сепсис (отравяне на кръвта).

Във влажна среда до няколко седмици, в суха до няколко дни живеят и някои вируси:

  • ротавируси – предизвикват заболявания, подобни на респираторните инфекции, но със силни поражения на стомаха, повръщане, разстройство. Масовият термин за тази инфекция е стомашен грип;
  • вирусите на хепатит А и Е – остро възпаление на черния дроб.

 

Манията за чистота и „полезната мръсотия“

Хигиенните навици се формират в детството. Но се формират под влиянието на родителите, които имат различни възгледи. Някои майки бодро поддържат теорията, че когато детето се търкаля по пода, изгражда имунитет, други пък възпитават в болезнена чистоплътност. Митът за „полезната мръсотия“ не среща никаква сериозна подкрепа – такива деца често боледуват, натравят се, а когато пораснат, тяхната небрежност по отношение на чистотата създава маса неприятности на околните. Обременяваща е и другата крайност – манията за чистота. Безкрайното миене на ръце, използването на сапуни и шампоани с антимикробни добавки повишават уязвимостта на имунитета. Полезните микроби по кожата измират, а мястото им заемат агресивни и злобни инфекции. А всъщност златната среда е измиване на ръцете след тоалетна, преди хранене, преди и след приготвяне на храна и след прибиране вкъщи. Всичко останало е въпрос на лична преценка за чистоплътност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *