ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо не мога да постигна желаната фигура?

Постоянната борба с килограмите е отчайваща. Понякога просто ни идва да се откажем. Не е голямо утешение да знаем, че същото изпитват милиони  хора по света. Причината? Понякога са виновни хормоните, понякога блокада в обмяната на веществата. Но за всеки проблем има решение.

От какво има нужда организмът ни?

Сметката е проста – ще сме с добра фигура, ако изразход­ваме толкова енергия, колкото приемаме. При хора, които не спортуват и работят на бюро, това са около 2000 калории на ден. Но има хора, при които обикновените регулатори – гла­дът и чувството за засищане, не функционират добре. Те се хранят често и по много. Как се стига дотам? Лекарите предупреждават, че честото ядене на мазни и слад­ки храни (сладкиши, пържени картофи, бургери) изважда от равновесие чувствителната система за регулиране на апетита. Вероятно вредят и изкуствените аромати. Нужно е известно търпение, за да се върнем към правилното хранене. Трябва да свикнем да консумираме предимно пресни продукти и да избягваме ароматизираните напитки, кисели млека с плодо­ве и други такива. Добре е да си поръчваме малки порции и да изчакваме малко, преди да посегнем към десерта. Бавното хранене е полезно.

Как се храним?

Често през обедната почивка продължаваме да работим и хапваме нещо набързо. По време на вечерята гледаме телевизия, слушаме музика или четем. По този начин се дебелее. Просто не усещаме кога сме сити.

Ако слушаме музика, дока­то се храним, поемаме около 100 калории повече на ядене. Последствията от такова комбиниране освен повишеното тегло могат да бъдат запек или разстройство, тежест и болки в стомаха. Опитайте се да се наслаждавате съзнателно на храната. Отделете време за три хранения, хранете се на маса­та – не в колата или на бюрото например. Не бързайте.

Ролята на стреса за килограмите

При притеснения някои гу­бят апетит и отслабват. Но при много хора става точно обратното – непрекъснато хапваме по нещо, защото под напрежение тялото ни произвежда по-малко от хор­мона лептин, който потиска чувството на глад. Апетитът при напрежение е обусловен хормонално. Пробвайте да дъвчете дъвка. Дълготрай­ният стрес освен това пови­шава нивото на кортизола в кръвта и излишната енергия се натрупва под формата на мазнини. Кортизолът мно­го бавно се разгражда. Тук може да помогне спортът за издръжливост – например разходки или каране на ко­лело. При стрес спим недос­татъчно. Опитайте се да из­бегнете това, защото според последните изследвания така се пълнее два пъти повече. Можете да вземете валериан преди лягане.

Какво всъщност ядем и пием?

Пресметнете колко калории поемате дневно – не само от храната, но и от питиетата. Все повече експерти са на мне­ние, че пълнеем не толкова от обилно хранене, а от скритите калории в напитките. Смятаме плодовите сокове в кутия за особено здраво­словни и всеки ден пием по две-три чаши. Нали имаме нужда от витамини! Но по този начин съвсем между другото сме поели около 300 калории? Ако изпием едно лате макиато с две лъжички захар и една голяма бутилка лимонада, за целия ден сме си осигурили почти 900 излиш­ни калории. За да задържим линията си, би трябвало да ги отгладуваме – едно цяло хранене трябва да отпадне. Затова по-добре да ядем пло­дове или зеленчуци (те са поне без захар), за да си набавим витамините. Жаждата си можем да утоляваме с вода и чай без захар. Много важно е и редовното хранене. В противен случай вредим на обмяната на веществата и на храно­смилането, не само че не я отслабваме, но и трупаме  килограми. Едно изслед­ване твърди, че няма значе­ние дали се храним по три или по пет пъти на ден, а доколко спазваме едни и същи часове на хранене.

Колко калории изгарят мускулите ви?

Ако сте правили много дие­ти или не сте спортували по­следните месеци, вероятно сте загубили мускулна маса. При хората над 30 години мускулатурата губи всяко десетилетие 5% от масата си, ако не тренирате. При това положение се изразходва по-малко енергия и за от­слабване трябва доста да се намали дневната доза кало­рии. Ако искате да избегнете това, трябва да спортувате. Разбира се, не всеки обича да се натоварва. Тогава може да ходите повече пеша или да карате колело. Игрите с де­цата в парка също заместват успешно тренировките. За бързо натрупване на мус­кули са необходими силови тренировки. Можете да ги правите във фитнеса или у дома. Вкъщи използвай­те две бутилки минерална вода като гирички. С тях се упражняват мускулите на ръцете, гръдния кош и гърба. Във фитнеса Най-добре ком­бинирайте упражнения за издръжливост, силови тре­нировки и координация – 3 пъти седмично по 45 до 60 минути. Приятен резултат от редовното движение е нор­мализирането на чувството на глад, тъй като се увелича­ва хормонът на засищането холецистокинин.

Ацидоза

Ако обичате хляб и спагети, ежедневно ядете салам, сирене и месо, е възможно да имате ацидоза – повишена киселин­ност. Тя пречи на обмяната на веществата и отслабването е почти невъзможно. Няма научно доказателство за тази теория, но много лекари съ­ветват пациентите с наднор­мено тегло да приемат храни с повишено съдържание на основи и имат успех при сва­лянето на килограми. За да задействаме обмяната на веществата, е важно една седмица да се храним по този начин. Не е необходимо да гла­дуваме, не броим калории, а се храним с подходяща храна – плодовете и повечето зеленчу­ци са добри в случая. Можете да ядете от тях колкото искате. Картофите например засищат, могат да се консумират в мно­го варианти – варени, печени, задушени.

Какво трябва да избягваме при ацидоза – сирене, месо, салами, риба, скариди, миди, мляко, зърнени продукти и богати на белтъчини храни като фасул, грах и леща. Ка­фето от филтър, черният чай, лимонадата и алкохолът също увеличават киселинността. Когато обмяната на вещества­та се задейства, достатъчно е да внимавате да се храните балансирано.

Йо-йо ефект

През годините някои са пра­вили толкова диети, че могат да напишат дори книга. Не са постигнали много, напротив – след всяко отслабване после се качват повече килограми. Това е т. нар. йо-йо ефект – обмяна­та на веществата се настройва за лишения и сменя на по-ни­ска скорост. Ядем нормални количества, а пълнеем. Какво можем да направим? Нужно е търпение. Можем да сваляме седмично по 5.00 г, без да предизвикаме забавяне на обмяната на веществата. При по-голямо наднормено тегло можем да стигнем и до един килограм на седмица. Ще го постигнем, като при­емаме не по-малко от 1500 калории дневно. Някои хора отслабват, като просто про­пускат вечерята. Добре е това да не се прави повече от два пъти седмично, иначе тялото го възприема като сигнал за настъпване на гладни вре­мена и спира изгарянето на калории. Добре е да вечеряме между 18 и 20 часа. Така тя­лото ни има време да изгори калориите. Подходящи храни за вечеря са супи, зеленчуци, бобови растения и богати на белтъчини храни като пи­лешко месо, нетлъсто червено месо и риба. След 20 часа е добре да не се яде повече, за да не се трупат тлъстинки на корема и ханша.

Хормоните – дали всичко е наред?

Не сте променили хранител­ните си навици, движите се както обикновено, а въпреки това дрехите ви стават по- тесни. Дори да се храните по-малко, не отслабвате. Вероятно нещо не е наред с хормоните ви. Наред ли е щитовидната ви жлеза? Ако не произвежда достатъчно ТЗ и Т4 хормо­ни, обмяната на веществата се забавя. Засегнати са пре­димно жените над 40 години. Типични признаци, наред с увеличеното тегло, са сил­на умора, зъзнене и запек. Лесно се изследва с кръвен тест. Лекува се с хормонални таблетки. Важно е да се наме­ри правилната доза посъветвайте се с ендокринолог. Ако сте над 30 години, може би вече не ви достига хор­монът на DHEA. При някои жени нивото му се понижава значително и тогава започ­ва борбата с килограмите. Направете си основно хор­монално изследване при ен­докринолог. Ниското ниво на DHEA може да се коригира с гел, който съдържа хормона. Дозирането трябва да се оп­редели от лекар. Полезно е да се ядат маслини и авокадо, те са необходими за производ­ството на този хормон. Взимате ли хапчета про­тив забременяване? Ня­кои жени задържат вода или натрупват мазнини заради съдържащите се в хапчетата хормони естроген и прогестерон. Попитайте гинеколога си дали можете да взимате хапчета с друг състав. Понякога е добре да ги смените с медикамент с ниско съдържание на естроген или без естроген въобще. Алтернатива ехормоналната спирала (с много по-ниско съдържание на хормони) или естествено предпазване с изчисляване на цикъла. Климактериум – от средата на 40-те години нивото на прогестерона и естрогена може да започне бавно да се променя. Цикълът става нередовен. Ако сега имате проблеми с теглото, трябва да си проверите хормоните. Всеки килограм в тази въз­раст се сваля все по-трудно. Ще помогне индивидуал­но определена хормонална терапия. Консултирайте се с ендокринолог, който се е специализирал по проблемите на остаряването.

Реалистично ли е да искаме точно толкова слаба фигура?

Психолозите предупреждават, че желанията ни за идеална фи­гура стават все по-нереалисти­чни и се ориентират към тегло под нормата. Дори деца страдат от тези фалшиви представи за красота. Момичета под 13 годи­ни вече са правили диети. За възрастните също не е лесно да се настроят положително към тялото си. Сравняваме се с звездите от екрана и сцената, които поддържат с много труд и лишения идеална фигура. Лош пример, защото по природа не сме перфектни и не сме готови да сме страшно дисциплинира­ни – звездата тренира часове наред всеки ден и често се храни макробиотично (само специа­лист по такава кухня може да обясни за какво става дума).

Ако не искаме цял живот да се малтретираме така, по-добре да се сравняваме с хора, които обичат удоволствията и знаят как да се наслаждават. Няма и особен смисъл да се опитваме да отслабнем на места, където сме пълни по природа- на ханша или бедрата например. Добре е да свикнем да се харесваме такива, каквито сме.

 

 

 

Ефикасни ли са хапчетата за отслабване?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *