Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това става ли още за ядене?

Докога да съхраняваме продуктите?

Всеки ден изхвърляме остатъци от храна – мляко, парче салам, сух хляб. Но и неща, които все още не са за боклука. Всъщност невинаги разбираме правилно надписа „най-добър до…“. Той не означава, че храната не става за ядене, а че до тази дата запазва характерните си качества. Например киселото мляко след тази дата може да не е толкова вкусно, но определено не е за изхвърляне. Дори и в супермаркетите стоките се продават след изтичането на този срок. Как да разберем какво все още става за ядене и какво не?

Във фризера

Без проблем можете да съхранявате в него хляб до три месеца, а риба – до четири. Месото в зависи­мост от съдържанието си на мазнини може да оста­не свежо да една година (свинското – 6 месеца). Ако опаковката на дълбокозамразена храна се разкъса, се появяват бели петна. Не са вредни, но вкусът няма да е толкова добър.

Размразен сладолед не трябва отново да се зам­разява – има опасност от салмонела.

В хладилника

Неотвореното кисело мляко може да се яде до един месец след изтичането на датата „най-добро до…“. При разо­паковано сирене и кашкавал срокът е две седмици след датата. Плесента невинаги е опасна. При парче твърдо сирене, мармалад с повече от 50% съдържание на захар и салам, сушен на въздух, можете просто да отрежете плесенясалото, без да пестите материала.

Плодовите и зеленчуковите сокове, пушените колбаси и сирена, маслото и маргаринът в повечето случаи са годни за консумация и след датата, по­сочена на опаковката. Изхвър­ляме ги, ако миришат лошо, имат плесен или промяна в цвета. Яйцата след тази дата се ядат само твърдо сварени. Но при месото и рибата датата е решаваща – не ги яжте, ако срокът на годност е изтекъл Може да съдържат опасни микроорганизми. Мидите се изхвърлят, ако са дори и леко отворени.

Купата с плодове

Плодовете с малки натъртвания и леко потъмняла кора не са опасни. Най- много да са загубили част от витамините си. Ако в купата има една разва­лена мандарина, не е нужно веднага да изхвърляме % например съсед­ни ябълки и кивита. Про­верете ги една по една. След като сте пипа­ли развалената, измийте ръцете си и купата, за да не разпространите плесента. Ако плодовете или зелен­чуците имат развалени или мухлясали места, изхвърлете ги. Изрязването няма да по­могне, защото при тяхното високо съдържание на вода спорите са се разпростра­нили вече нався­къде.

В шкафа с продуктите

Когато са в оригиналната опа­ковка, кафето, какаото, чаят и оцетът могат да се употре­бяват години след срока. Съ­щото важи за пакетчетата със супа и за сухарите. Брашното, спагетите и мюслито могат да се ядат няколко месеца след срока, ако опаковката е отворена, ако не е – няколко години след това. Малките дози еспресо и чаят на пакетчета употребявайте по-бързо, защото губят аро­мата си. Внимавайте, олиото може да граняса. При съмнение за плесен не­пременно изхвърлете мюсли­то и ядките. Плесента върху ядките съдържа афлатоксини, които са отровни и благопри­ятстват появата на рак. При консервите – изхвърляйте веднага, ако капачката е издута или кутията е пукната. Има опасност от хранително отравяне.

В килера

Мармаладите и конфи­тюрите със съотношение захар:плодове 2:1 могат да се съхраняват няколко години, но за съжаление могат да загубят цвета и вкуса си.

При картофите отрежете белите прораснали места. Те всъщност са признак, че не са третирани хи­мически. Ако картофите се оцветят в зелено, из­хвърляйте ги. Получава се, когато са били на свет­ло. Съдържат отровния соланин.

Шоколад

При правилно съхранение – при 10 до 18 градуса, в среда без влага и миризми, можете да изядете дори великденското зайче от миналата година. Шоколадът с белезникав цвят не изглежда много апетитно, но не е задължително да го из­хвърляте. Промяната в цвета се появява при резки промени на температурата, когато ка­каовото масло се отделя. Изяждайте по-бързо шокола­да с ядки. Заради съдържание­то на мазнини в тях той бързо гранясва.

Хляб

Добър е и няколко дни след срока, ако е опакован или го държите в глинен съд, ако имате. Ако видите някое малко петънце с плесен, можете и да го отрежете.

Но ако е нарязан и някои филии са мухлясали, изхвърлете всичко. Малко дози от отровата на плесенната гъба няма непременно да застрашат здравето ни, при постоянно натоварване обаче увреждат бъбреците и черния дроб.

В барчето

Ако ви свърши пиенето точно на партито, спокойно може да използвате и вече отворени бутилки. В питиета с 10 или повече процента алкохол не се развъждат вредни микроорганизми. Бирата може да се развали няколко месеца след ука­заната дата. Ще го разберете по киселата миризма или по утайката. Направо я изхвър­ляйте – има опасност да получите разстройство.

От печката

Ако ви загори яденето, оберете горната част и го прехвърлете в друг съд. Ако загори дъ­ното, също много внимателно преси­лете горната част на яденето в друга тенджера Упорито се говори, че ястия с гъби и спанак не трябва да се претоплят. Не е вярно. Могат да се държат в хладилника до 24 часа, осо­бено при бързо охлаждане. Става най-добре на малки порции. Но не трябва да се държат на стайна темпера­тура, образуват се токсини като амини и нитрати. Изхвърлете загорялото в тигана месо и изгоре­лите филии от тостера. Такова месо съдържа хетероциклични амини и полициклични ароматни въглеводороди и може да предизвика рак. Ако житни продукти и картофи прека­лено дълго се загряват на висока температура (над 120 градуса), се образува акриламид. Консумирайте ги много умерено.

Купувайте само толкова, колкото ще изядете

Не отивайте в магазина без ясна представа какво ви тряб­ва. Направете си списък. По­гледнете преди това в хладил­ника и в килера. Не се влияйте от промоциите, ако нямате нужда от тези продукти. Добре е да пазарувате всеки ден, а ако не можете, си направете меню за седмицата и купувайте спо­ред него. Случва се, разбира се, да ни останат продукти. Ала има ястия, които се приготвят от всичко, което е останало в хладилника – прочутите ни гювечета.

 

 

 

7 основни принципа на правилното хранене

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *