ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво да предприема при усещане за недостиг на въздух?

  • Ако се появи с внезапно, остро начало, тогава изисква сериозно внимание

Усещането за недос­тиг на въздух е доста субективно по принцип, затова лекарите никога не оставят без внимание подобен симптом. Защо­то в крайна сметка може да става дума за доста сериозни здравослов­ни проблеми. За задуха, който изисква сериозно внимание, е характерно внезапното, остро на­чало. Особено ако това се случи за първи път. Или стане в състояние на покой или при обичай­но за човека физическо натоварване – чистене на къщата, разходка, по пътя за работа и про­чее ежедневни действия. Възможните причини за такова състояние са исхемичната болест на сърцето, белодробната хипертония, острата коронарна недостатъчност, неболезнената форма на инфаркта, пневмоторакса (проникване на въздух в плевралната кухина), тромбоемболия на белодробната арте­рия.

Подобна ситуация изисква изключително сериозно отношение. Правилната реакция е веднага да извикате „Бърза помощ“. Но дори и да не открият нищо опасно, задух, който е възникнал за първи път с такава сила, изисква изследване – рентгено­графия на органите в гръдния кош и ЕКГ. При необходимост лекарят може да предпише ком­плексно кардиологично или пулмологично изслед­ване. В някои случаи, при варикозно разширени вени например, е задъл­жително да се прегледат кръвоносните съдове на ултразвук.

 

СЪВЕТИ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ:

  • Докато дойде лекарят от „Бърза помощ“, приседнете или прилегнете на легло и сложете под главата си висока възглавница!
  • Непременно осигурете приток на свеж въздух – разхлабете дрехите и отворете про­зореца.
  • Преустановете всякакви физически на­товарвания, помолете близките да ви измерят пулса и кръвното налягане.
  • Не се забранява да вземете валидол. Но в никакъв случай не се паникьосвайте, иначе задухът ще се засили.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *