Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Твоето тяло – след ражаднето

Раждането е вече зад гърба ти и ти плахо се оглеждаш, за да откриеш предишното си тяло. Уви, все още приличаш на… бременна, макар и не в 9-ия месец. Какво се случва?

Излишно е да се притесняваш – приеми факта, че тялото ти  има нужда от време, за да се възстанови след раждането. Нормалният период, през който матката се контрахира, а ханшът започва да се връща към предишните си размери, е поне 6- 8 седмици при най-оптимистичен сценарий, а често 6 до 12 месеца (в зависимост от наддадените килограми).

Какви са етапите на възстановява­не след раждане, разказа в училище за родители „Моето дете“ д-р Весела Карамишева, аку­шер-гинеколог в СБАААГ „Майчин дом“, София.

КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО?

Продължителността на въз­становяването в послеродовия период е различна и зависи от редица фактори.

От голямо значение е бро­ят на бременностите – же­ните, които са раждали пове­че пъти, се възстановяват и по-бавно, тъй като мускула­турата на корема е преразтегната, а също и маточната стена. За сметка на това пък многодетните майки са много по-добре психологически под­готвени и имат реалистични очаквания и опит.

Важен е също и броят на бебетата – възстановяване­то често е по-бавно, ако имаш близнаци или тризнаци.

Количеството околоплодна течност също трябва да се вземе под внимание. При бременните, които са били с многоводие (т.нар. хидрамнион), матката е била по-увеличена и съответно след раждането по-бавно ще се прибира.

Колко килограма си наддала пpeз бремен­ността – нормалното покачване на теглото е 12-13 кг. В случай че е повече, това удължа­ва и периода, в който тялото се връща към предишното си със­тояние.

Не на последно мяс­то е важна и възрас­тта на жената. По правило по-младите жени по-бързо се въз­становяват.

ЕТАПИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Най-ранният етап от възста­новяването след раждането започва още в болницата. В този период има много важни параметри, които се следят денонощно и са показателни за състоянието на всички ор­гани в тялото на майката.

Температурата това е един от най-важните фактори за здравето на родилката. По­вишаването й след раждането говори за инфекции и може да се наложи даване на анти­биотик, за да се предотвратят усложнения.

Оперативната рана. При нормално раждане това може да бъде епизиотомия – разре­зът, който се прави, за да се разшири тазовото дъно и да не се стигне до разкъсвания. Ако е било секцио, се следи оперативната рана на корема. Правят се през ден превръзки и се следи зарастването. При добро развитие на втория ден се слага т. нар. дишаща пре­връзка на коремната рана.

Матката – това е органът в тялото на жената, който е претърпял най-големи про­мени през 9-те месеца. Все­ки ден в болницата лекарите проверяват с натискане по корема как се свива (контра- хира) матката на родилката. Този преглед е много важен, за да се прецени дали върви нормално процесът на въз­становяване. Обемът на мат­ката обикновено се намалява за сметка на разграждане на тъкани – това са основно мус­кулни влакна.

Промени на матката

  • Преди раждането матката тежи 1 кг. Тя трябва да се свие за 6 до 8 седмици до 50-60 г, което означава, че в послеродовия период тя намалява с по 200 г на седмица.
  • Непосредствено след раждането маткта е над нивото на пъпа, като за няколко дни се прибира в малкия таз.
  • Маточната шийка също претърпява голяма трансормация. При раждането тя е 10 см, на З-ти-4-ти ден е 1,5 см, на 20 ден се затваря (остава с напречна цепка).

Плацентата – възстано­вяването зависи и от нейна­та големина. При две бебета в повечето случаи има две плаценти и повърхността на матката е по-разранена. Въз­можно е и по-силно врастване на плацентата в кухината на матката, което също забавя оздравителните процеси.

Ендометриум – лигавица­та, която покрива маточна­та кухина, също се следи. В първия ден след раждането тя представлява рана – оттам се е отлепила плацентата и са останали отворени кръво­носните съдове, които постепенно при контрахирането на матката се притискат и кър­венето намалява. Възможно е през тази разранена лигавица да проникне инфекция, зато­ва трябва да се спазва много стриктна хигиена. Желателно е при първата консултация при акушер-гинеколога (обик­новено след 40-ия ден) да се направи микробиологично изследване на влагалището, за да се изключи евентуална инфекция.

Гърдите – те също търпят много промени още в пър­вите часове след раждането. Постепенно с идването на млякото стават твърди, дори болезнени и създават пробле­ми на майките, особено на тези, които не са в постоянен контакт с бебето си и не мо­гат да му предлагат да суче по-често.

Коремната стена (най-видимата част от тялото) се възтановява в зависимост от:

  • Броя бременности;
  • Вида раждане – нормално или цезарово сечение;
  • Състоянието на мускулатурата;
  • Физическата активност;
  • Стрии;
  • Увеличаването на теглото през бремеността.

Лохиите – кръвта, която изтича от матката след раж­дането, променят вида си в различните периоди след по­явата на бебето. От кървави в първите дни те постепенно стават червеникаво-кафяви след 6-ия ден, преминават през жълтеникаво-бели (този цвят се дължи на голямото съдържание на левкоцити) около 10-ия ден и накрая ста­ват слузести, преди да спрат през 6-а-8-а седмица.

Контракции – в първи­те часове след раждането те са продължителни, леко бо­лезнени, но са много важни, за да се върне матката към предишното си състояние, а също така и да се изтласка кръвта, която се е задържа­ла по време на раждането. Контракциите се засилват в моментите на кърмене.

Яйчниците са също сред органите, които претърпя­ват промени и постепенно се връщат към нормалното си функциониране. Това обикно­вено се случва в рамките на месец-два и в този период се наблюдава аменорея – липса на менструация. При  кърмещите майки времето до първия цикъл е по-дълго, до­като при останалите той може да се появи след 5 до 10 седмици след раждането.

Влагалището въз­становява тонуса си (т. е. възвръща нор­малната си еластич­ност) до 24 часа след раждането, а перинеумът (част от тазовата стена)-до 10 дни. При нормално раждане този пе­риод може и да е по-дълъг в зависимост от пораженията на родовите пътища.

Уринирането и дефекацията са показателни за нормалното възстановяване на функциите непосредствено след раждането. Уринирането след нормал­но раждане би могло да се за­бави от няколко до 24 часа. Това е свързано с травма та, която претърпя­ват пикочният мехур и пикочните пътища в хода на раждането. В някои случаи това задържане на урина е свързано с психологически фактори от страна на родил­ката, която се притеснява особено при епизиотомия. В най-тежките случаи се на­лага поставяне на катетър. Дефекацията обикновено се възстановява до третия ден. При жените, родили с цезарово сечение, този процес може да се възстанови малко по-бавно, защото те почти не се хранят в първите 24 часа. Колкото по-рано се възобно­вят тези основни функции на тялото, толкова по-бързо се възстановява и целият орга­низъм на родилката.

ПОДНОВЯВАНЕТО НА СЕКСУАЛНИТЕ КОНТАКТИ

То е строго индивидуално и зависи в голяма степен от това доколко травматично е било раждането за жената. Важно е да се изчака спи­рането на лохиите, защото е възможно в този период да се получи инфекция. Друг задължителен момент е да се затвори маточната шийка. За да се установи това, младата майка е редно да отиде на контролен преглед. Обикно­вено това се случва след 40-ия ден от раждането.

ПСИХИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ

Наред с възстановяването на нормалните функции на орга­ните, психическото състояние е много важно, за да се по­чувства жената добре.

То зависи от много фактори, като при първата бременност се смята, че стресът е по-голям. Като цяло рязкото дви­жение на хормоните води до повишена чувствителност и често стигане до плач, нерв­ност и напрежение – т. нар. следродилна тъга. Много майки са силно уплашени от неуспехите си с кърменето и промените с гърдите им. Всичко това постепенно се нормализира в рамките на месец-два, когато малкото си създаде ритъм на хранене и сън и съответно майката при­викне с новите си функции и ангажименти. Този процес на психическа адаптация е по- лесен, когато има подкрепа в семейството и жената успява да си осигури нормалното количество сън.

сп. „Моето дете”

 

 Бебето е тук! Ами сега…?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *