Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 горещи въпроса, които тревожат бъдещите майки

Бременност – какво трябва да знаеш за 9-те месеца?

Бременността е естествено състояние, а не болест. Със сигурност ще чуеш тази истина от наблюдаващия те акушер-гинеколог. И въпреки, че осъзнаваш правотата на думите му, дълбоко в себе си изпитваш тревога…

Вече носиш живот и си отговорна за него. Вече си май­ка, независимо че човечето все още е в утробата ти, а не в прегръдките ти. Е, надали ще те изненада фак­тът, че всички имаме сходни страхове. От прилошаването

бременност
Вече носиш живот и си отговорна за него

или прокървяването в началото, през преждевременните кон­тракции до преносването – всички бъдещи майки си зада­ват едни и същи въпроси.

1. Прокървяване в началото на бременността.

Ще изгубя ли бебето ?

Факт е, че най-голям процент от спонтанни­те аборти се случват в първото тримесечие. Сред жените, които вече знаят, че са бре­менни, процентът на спонтанните аборти е около 20, като те най-често настъпват в пър­вите 7 седмици. След като пулсът на бебето е налице, броят на спонтанните аборти ряз­ко намалява. Прокървяването в този ранен срок не означава непременно загуба на бебето. Всъщност при имплантирането на зародиша в матката е напълно въз­можно да се получи краткотрайно кър­вене. Впоследствие, при вече установе­на бременност, от основно значение е при прокървяване да се потърси неза­бавна консултация с акушер-гинеколог, особено ако кръвта е ярка и в количе­ство, по-голямо от супена лъжица. Най-често при такива симптоми се касае за ранно отлепване на плодния сак. Състоянието се повлиява много добре от лечение и обикновено след кра­тък престой в болница плодът продължа­ва да се развива напълно нормално. А за теб лекарите ще „предпишат“ почивка и спокойствие.

2. Преглед с ехограф

Опасни ли са тези изследвания?

Ехографски изследвания на човешкото тяло се правят масово от 30 г., а от 80 г. – в САЩ. Според американските специа­листи са доказано безвредни. До този мо­мент не е установена пряка връзка между тях и вродени аномалии или болести в по-късна възраст. Не трябва да забравяме обаче, че преди години в учебниците по медицина е пишело, че и рентгенът е без­опасен и безвреден при проследяване на бременността. Ултразвукът също все още е развиваща се технология и тепърва се правят нови и нови изследвания и върху ползите от него, както и върху вредите, които би могъл да нанася. Препоръчи­телните прегледи на бебето с такъв апа­рат при нормално протичаща бременност са три. А при рискова – четири. Обикновено прегледът се извършва с трансдюсер върху корема. В някои слу­чаи, особено при диагностика на ранна бременност, акушер-гинекологът може да използва и вагинален трансдюсер (ва­гинален ехограф). Основното предим­ство на този метод е това, че достига до самата матка и позволява много ранно откриване на бременността. Позволява и по-добър оглед на яйчниците, а това е от значение при жени, които имат кисти или други проблеми, които могат да възпре­пятстват правилното развитие на плода.

3. Контракции в седми месец

Нормално ли е да има контракции преди 9-и месец?

Матката е кух мускулест орган и като такъв за нея са характерни стандартните движения на мускулите, а именно – кон­тракции. Свикнали сме да ги възприема­ме като тревожен сигнал за начало на раждането, но това изобщо не е така. Всъщност през цялата бре­менност матката се подготвя за фи­нала, но това не означава, че всяка контракция бележи началото на този финал. Стягане и втвърдяване на корема за секунди, което не е съпроводено от болка и сериозен дискомфорт, е естествено за бре­менността. По-осезателно започва­ме да усещаме тези стягания след средата на бременността. Наричат се контракции Бракстън-Хикс на името на лекаря, който пръв ги е наблюдавал и описал. Все пак, въпреки че състоянието е нормално, добре е да уведомиш на­блюдаващия те акушер-гинеколог, за да може той да прецени дали нямаш нужда от повече почивка и прием на магнезиеви препарати. Магнезият отпуска мускулатурата и намалява маточните контракции, като повлиява и всички други не­приятни мускулни спазми (каквито са крампите по крайниците, чест неприятен спътник на бременност­та).

Характерно за тези контракции е, че не са болезнени, не траят дълго и не са регулярни. Първото, което можеш да направиш, ако ги усе­тиш, е да седнеш или легнеш, за да си починеш. И да приемаш много течности. Дехидратацията и стресът са от основните фактори, които во­дят до честа поява на контракции.

4. Липса на апетит

Какво да правя и опасно ли е за бебето?

Липсата на апетит е доста харак­терно състояние за началото на бременността. Всъщност трудно бихме говорили за каквото и да е желание за хранене, при положе­ние че честото гадене е един от основните симптоми за наличието на бременност. Да не говорим, че макар да го наричаме „сутрешно неразположение“, то всъщност си е целодневно. Към 12-ата седмица, обаче прилошаването би следвало да е отминало – ако не на­пълно, то в голяма степен. Може би очакваш тогава да те споходи онзи глад, който всички описват като много характерен за бре­менността? Е, не при всяка жена е така. Имай предвид, че приемът на храни, до­като в теб расте живот, е съществен не толкова за плода, колкото за теб самата. Природата е изработила съвършен ме­ханизъм и бебето неминуемо ще получи най-доброто от теб. Вече се знае, че няма нужда да ядеш за двама, защото в крайна сметка тялото ти не отглежда в себе си подрастващ тийнейджър :). 300 допълни­телни калории дневно – от толкова ще се нуждаеш през 9-те месеца. А това се рав­нява на стандартна филия с масло и филе (примерно).

Не бива да се пропуска и един много съ­ществен фактор в това отношение, а имен­но – с какво тегло си била преди бремен­ността. За нормално се смята да наддадеш около 12 кг за цялата бременност. Но при жени с наднормено тегло тази цифра може да падне до 8-9 кг, като често при тях в първите месеци се наблюдава дори отслаб­ване. Ако си с поднормено тегло, надда­ване от около 20 кг не би било проблем. Разбира се, за това трябва да говориш с наблюдаващия бременността ти лекар. Те­глото на майката по време на бременност може да се окаже съществен фактор за правилното развитие на плода.

Нужно е да знаеш…

Най-важното е да имаш поне 4 хранения в денонощието, като се стремиш храната ти да е пълноценна. Тестените изде­лия да са пълнозърнести, да предпочиташ плодовете и зе­ленчуците пред пакетираните храни, да избираш полезни маз­нини – зехтин, масло, рапично олио и др. Да не забравяш за месото и млечните продукти, като в същото време внима­ваш да са добре термично обработени.

5. Бебето не се е обърнало в 8 месец.

Какво ще се случи? Има ли време да заеме „правилна” позиция ?

За да протече раждането на бебето по нормален механизъм, едно от условията е то да е заело главично предлежание, т. е. главичката да е насочена към таза. Обикновено това се случва между 28-а и 32-ра седмица от бременността. При преглед око­ло 30-ата седмица, ако се установи, че плодът е едър, а позици­ята не е подходяща, наблюдаващият акушер-гинеколог най-вероятно ще спомене цезарово сечение като възможен начин за родоразрешение. А след 34-а седмица е малко вероятно бебето да се обърне. Ако мъничето е още седалищно разположено, можеш да опиташ няколко упражнения:

Лазене у дома на колене и лакти (т. нар. Индийски способ). Предната част на тялото е добре да е наведена повече – това помага бебчо да заеме правилната позиция.

Седеж на дивана по турски или на колене и спускане на предната част на тялото долу на пода, на лакти. Дискомфортно е, но го прави само за 2-3 минути по няколко пъти на ден.

Светлина! Бебчовците са любопитни, затова задръж включено фенерче около мястото, където се предполага, че е главичката. По­сле бавно плъзни светлината надолу. Повтори няколко пъти.

6. Бебето сякаш не се движи.

Не усещам бебето да рита – има ли причина за притеснение?

След 28-а седмица бебето трябва да прави по около 10 движе­ния за 12 часа, т. е. би било добре да го усещаш поне веднъж на всеки час. Ако си в последното тримесечие и ти се стори, че дълго време не усещаш мъничето, първото, което е добре да направиш, преди да звъниш на гинеколога, е да легнеш и да се успокоиш. Може дори да се обърнеш бавничко на­ляво и надясно или просто да погалиш коремчето и да се отпуснеш. Минути след като го направиш, най-вероятно ще получиш очаквания знак от рожбата си, че всичко е наред. Може би си чула от някого, че е нормално преди раждането бебето да спре да мърда. Всъщност това не е така. Ако всич­ко е наред, би трябвало до последно да усещаш движенията на човечето. Спреш ли да го чувстваш за повече от 4-6 часа, първо се успокой, направи това, което сме описали по-горе, и ако до няколко минути или половин час нямаш „отговор“ от бебето, то потърси консултация със специалист.

7. Преносване след термина с 3-4 дни.

Опасно ли е и какво трябва/не трябва да правя?

Първо нека започнем с уточнението, че „термин“ е хипо­тетичната дата, около която би следвало да се роди бебе- то. Погледнато от този ъгъл, тълкуванието на понятието „преносване“ е много размито. Счита се, че нормалната бременност трае между 38 и 42 гестационни седмици. Така че би трябвало и 14 дни след термин всичко около мъничето да изглежда спокойно. Именно затова в последния месец се правят чести записи на тоновете, а ако започнеш да преносваш, ще ти се наложи да посещаваш лекарския кабинет всеки ден. Би могло и да те приемат в болницата, за да следят твоето и състоянието на бебето отблизо. Ва­жно е и в какво състояние е плацентата и дали тя все още продължава пълноценно да изхранва малкото човече. Ако няма признаци за започваща родова дейност около 10-ия ден след термина, то най-вероятно с наблюдаващия те акушер-гинеколог ще обсъдите възможността за предизвик­ване на раждането. Бъди сигурна, че ако бременността ти се следи правилно, то пресрочването на термина не крие опасност нито за теб, нито за бебето.

За по-нетърпеливите майки

Със сигурност ще чуеш много съвети за това как да помогнеш на бебчо да се появи пo-навреме. Е, емпирично доказано е, че сексът и дългите разходки дават добри резултати. За първото няма да коментираме, но що се отнася до разходките – късметлийки са онези, чиито термини са през пролетта :). А ако очакваш рожбата си през зимата, замести дългите разходки с ремонт и почистване у дома:).

  • сп. „Моето дете”

 

 

 

Вижте отговорите на още въпроси за бременността и раждането

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *