Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при настинка и грип

Настинка и грип винаги са съпътствани с хрема. Хората обичат да се шегуват, че с лекарства хремата минава за една седмииа, а без тях за седем дни.

nastinka-1Истината е, че нито лекарят, нито домашната аптечка ще ви помогнат да се излекувате. Не прибягвайте и към антибиотици, защото настинките и грипът се причиняват от вируси, а лекарствата, които унищожават бактериите няма да ви излекуват. (При грип лекарят може да ви предпише противовирусни медикаменти, които ще помогнат само ако се приемат в самото начало на вирусната атака.) Щом традииионната медицина не може да ви предложи лечение за настинка и грип, потърсете помощ от пилешката супа на баба.

Точно така, пилешката супа, както и много други храни, напитки и билки, може да облекчи симптомите и да ускори оздравяването. Ако следвате съветите ни за правилен хранителен режим и прием на добавки, ще преминете през следващия грипен сезон само с едно-две кихвания.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Вода, безкофеинов чай и сокове

Вирусните причинители на настинки и грипове се размножават в благоприятната за тях среда на изсушената лигавица на гърлото и носа. Приемът на много течности през целия ден ще поддържа лигавиците влажни и върху тях трудно ще се задържат микроби. След това лесно ще изхвърлите микробите, като си издухате носа или като ги глътнете и те попаднат в стомаха, където стомашните киселини ще ги унищожат. Това средство е ефикасно не само за предотвратяване на настинки, но и за лечението им. Ако пиенето на обикновена вода е твърде скучно занимание за вас, нарежете няколко портокала на резенчета и ги добавете към гарафа с вода. Всеки портокал ще ви осигури 50 мг витамин С.

Ако гърлото ви е възпалено, сложете малко мед в гореща вода и я пийте на малки глътки (медът ще подхрани лигавицата на гърлото), добавете и малко лимон (ще свие възпалената и подута лигавица и ще убие вирусните клетки). Можете да добавите мед и лимон към чая си. Гаргарата с топла солена вода също ще успокои възпаленото гърло, като изчисти мъртвите бели кръвни клетки и увеличи притока на кръв към гърлото, което ще помогне на тялото да пребори инфекцията. Друг изпитан метод е да поставите солена вода в ноздрите си, за да прочистите носната лигавица. Капнете малко от соления разтвор в едната ноздра и издухайте носа си, след което повторете същото с другата.

Минимален прием: Най-малко осем чаши вода или други течности на ден и повече, ако имате треска.

Полезен съвет: Портокаловият сок е популярна напитка за грипния сезон. Имайте предвид, че прясно изстисканият и замразен сок съдържа повече витамин С от готовите сокове. Това е така, защото по-голямата част от витамин С в соковете в кутия или бутилка се окислява – почти 76%, сравнени с 20% в замразения портокалов сок, а и тялото не го усвоява толкова добре. За да си осигурите най-голямо количество витамин С, купувайте замразен концентрат от портокал, разредете го с вода и го изпийте до една седмица.

pilewka supaПилешка супа

Тайната на пилешката супа още не е разгадана. Но учените имат някои предположения. На първо място горещата супа покачва температурата в носа и гърлото и създава неблагоприятна среда за вирусите. Освен това, подобно на горещия душ, горещата супа с пара втечнява секретите и ви помага да ги отделите. Според изследванията този метод е по-ефикасен от инхалациите с обикновена гореща вода. И в заключение ще цитираме данните от лабораторно изследване на домашни и готови супи на прах, проведено от медицинския център на Университета на Небраска: „супата потиска образуването на белите кръвни клетки, неутрофили, които се синтезират в огромно количество по време на настинка. Тяхното натрупване предизвиква характерното за хремата запушване на носа и обилната секреция.“

Минимален прием: Вегетарианците не бива да съжаляват за пилешката супа. Според изследване на Университета на Небраска зеленчуковата супа е също толкова ефикасна.

Чесън

Лютивите скилидки чесън съдържат алицин, вещество със силно антимикробно действие, което унищожава бактерии, вируси и гъбички.

Минимален прием: Ако можете, дъвчете по една скилидка чесън на всеки 3 или 4 часа. Може и да го нарежете на малки кръгчета и да ги гълтате като хапчета. Най-лесно е да ги добавите към пилешката супа заедно с лука. За максимален ефект нарежете чесъна и го оставете да престои 10-15 минути, преди да го сложите в супата.

Полезен съвет: Може би ще ви прозвучи странно, но един от начините да накарате децата си да приемат чесън е като смачкате няколко скилидки и ги поставите в чорапите им. Така той ще се абсорбира чрез кожата.

Знаете ли, че ще постигнете двоен ефект в борбата с настинката, като си сготвите чеснова пилешка супа. Добавете няколко обелени скилидки към супата, докато се готви. Извадете чесъна преди сервиране и го изяжте намазан на препечена филия.

Подправки

Според традиционната индийска медицина Аюрведа канелата, кориандърът и джинджифилът водят до изпотяване и често се използват при треска. Ефикасен начин да отпушите носа си при хрема е като подправите щедро ястието си с лют червен пипер, хрян или уасаби. Всяка от тези подправки може да свие кръвоносните съдове в носа и гърлото и временно да облекчи хремата.

Минимален прием: Количеството е индивидуално – подправяйте ястията с толкова подправки, колкото можете да понесете.

Полезен съвет: Опитайте тази рецепта от Аюрведа за облекчаване на треската: в чаша гореща вода смесете 1/2 супена лъжица кориандър и канела с 1/2 супена лъжица джинджифил на прах. Оставете сместа да престои 10 минути и я изпийте.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

nastinka-vitamin-CВитамин С

Учените не са напълно убедени дали витамин С може да предотврати настинката. И въпреки това съществуват доказателства, че големите дози витамин С могат да съкратят периода на боледуване с ден-два. Витамин С има антихистаминно и противовъзпалително действие, което може да спре секрецията от носа. Освен това той подобрява функцията на имунната система. Ако сравните имунната система с превозно средство, то ви тамин С е като висококачествено гориво за клетките на имунната система, неутрофилите и макрофагите, които откриват и унищожават вирусите. Заболяванията и прекомерното физическо натоварване увеличават потребностите на организма от витамин С.

За допълнителен ефект търсете добавка витамин С със съдържание на биофлавоноиди – антиоксиданти в цитрусовите плодове, чая и други храни.

Доза: Специалистите не са единодушни по отношение на количеството витамин С, което трябва да се приема за лечение на настинки и грип. Някои експерти и диетолози препоръчват да се приемат няколко грама на ден, разделени на няколко приема, при поява на първите сигнали, като дразнене в гърлото или запушен нос. За максимален ефект започнете с 1000 до 2000 мг на всеки два часа в продължение на осем часа и после намалете приема до три пъти на ден. Внимавайте, защото високите дози витамин С могат да причинят стомашно-чревни проблеми. Ако получите газове или диария, ограничете дозата. Щом се почувствате по-добре, намалете приема на витамин С постепенно, а не изведнъж, за да избегнете състояние, изразяващо се в кървене на венците. Хората, които са имали оксалатни камъни в бъбреците, трябва да се консултират с лекар коя добавка е най-подходяща за тях – комбинация от буфериран витамин С и биофлавоноиди не повишава риска от образуване на камъни, за разлика от обикновения витамин С.

Цинк

Това е един от най-важните минерали за цялостната функция на имунната система и приложен директно върху лигавицата на носа или устата, ускорява процеса на оздравяване. Именно поради това таблетките за смучене със съдържание на цинк са сред най-популяр ните средства за облекчение на симптомите на настинка и грип. Много изследвания доказват, че смученето на таблетка с цинков глюконат или ацетат на всеки два часа може да ускори оздравяването. (Приемайте ги след хранене, защото иначе могат да предизвикат гадене.) Но уви, превантивният прием на цинк няма почти никакъв ефект и не предпазва от разболяване.

Доза: Таблетките за смучене със съдържание на 9 до 24 мг цинк са най-ефикасни.

Чесън

Ако суровият чесън не ви понася, не се притеснявайте. Добавките с чесън постигат почти същия ефект. Изследване на британски учени на 146 доброволци установило, че рискът от разболяване при онези, които приемали добавки чесън в продължение на 12 седмици през грипния сезон, е значително по-нисък от риска при участниците, които приемали добавки с плацебо ефект. Освен това приемащите чесън на хапчета оздравявали средно с около четири дни по-бързо.

Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта, консултирайте се с лекар, защото чесънът може да усили действието на лекарството.

Доза: 300 мг два или три пъти дневно. Потърсете добавка с екстракт със стандартизирано съдържание на най-малко 13% алицин.

Витамин Е

Този антиоксидантен витамин, който е мощен имуностимулатор, няма да съкрати настинката ви, но със сигурност ще ви предпази от следваща. Учени от университета „Тьфтс“провели дългогодишно изследване на 451 души над 65 години, като им давали 200 IU или таблетка плацебо всеки ден. Докато 74% от участниците в плацебо групата получили поне една инфек-ция на горните дихателни пътища по време на изследването, при хората, приемащи витамин Е, процентът бил 65.

Доза: 200 IU дневно.

По отношение на хранителните добавки цинкът е най-добрият избор за борба с грипа и настинките, но съществуват и други, не по-малко ефикасни. Може би си мислите за ехинацея, но се оказа, че тази билка почти не предотвратява и не лекува грипа и настинката, поне според две скорошни изследвания. По-добър избор е Andrographis paniculata. Женшенът е друго ефикасно средство.

За грип хранителна добавка номер едно е екстрактът от бъз, за който има данни, че облекчава значително състоянието и съкращава боледуването, но само ако се вземе до 48 часа след първите симптоми. Бъзът съдържа няколко вида флавоноиди, сред които с по-голямо значение са антоцианидините, регулиращи функцията на имунната система и намаляващи възпалението. Проведено е изследване с жители на израелско фермерско селище (наречено кибуи), сред които се разпространил вирус на грип – повече от 93% от онези, които приели екстракт от бъз, докладвали, че са се почувствали значително по-добре след два дни, а останалите се възстановили за 6 дни. За всички тези добавки следвайте инструкциите за употреба на опаковката.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Кофеин и алкохол

Докато се борите с настинка или грип, е изключително важно да поддържате лигавиците си добре хидратирани, затова най-добре изключете напитките със съдържание на кофеин, като кафе, черен чай и сода, които действат обезводняващо. Същото се отнася и за алкохола, макар че е изкусително да пийнете едно-две питиета, за да притъпите неприятните усещания от настинката. Помнете, че алкохолът само влошава състоянието ви и дехидратира организма ви.

Захарни изделия

Захарта действа като валиум на имунната система: белите кръвни клетки стават мързеливи и нямат сили да противодействат на микробите. Участниците в изследване на университета в Лома Линда, Калифорния, консумирали около 100 г захар (количеството в 2 кутии недиетична сода), след което се установило, че дейността на белите им кръвни клетки спаднала с 50% в продължение на 5 часа. Единственото изключение тук може да се направи за плодовите сокове, защото съдържат имуностимулиращи и противовъзпалителни фитохимикали, но само ако са 100% натурални.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *