ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дискова херния – Кога се налага операция?

Днес лечението на дискова херния е преди всичко меди­каментозно. Винаги е за предпочитане да не се прибягва до хирургическа наме­са. Но понякога все пак се налага…

Добре проведеното 6 или 8-седмично лечение на ишиасната болка, дължаща се на дискова херния, води до излекуване в 80-90% от слу­чаите. Лечението се състои в прием на обезболяващи и про­тивовъзпалителни лекарства, както и на отпускащи средства за мускулите. Болният спазва относителен покой. Ако това се окаже недостатъч­но, инжекционно се вкарват кортикоиди. Това обикнове­но се оказва достатъчно, за да бъде преодоляна кризата. Днес това се прави под рентгенов контрол, така че се постига голяма прецизност. Едва при неуспех на всички тези средства се налага кон­султация с неврохирург или хирург ортопед и се разглежда възможността за операция.

Операция по спешност – кога?

► При възпаление на седалищния нерв със смущения в сфинктера – става дума за голяма херния, която при­тиска няколко нерва и може да доведе до парализа на краката и стомаха, инконтинеция или пък задържане на урината и изпражненията.

► При парализиращ ишиас, при който пациентът не може да контролира движенията на ходилото и целия засегнат крак.

► При непоносима болка, която не се успокоява от аналгетици.

Дисектомия – премахване на дисковата херния

С отстраняването на дискова­та херния се премахва натиска върху корена на нерва. Опе­рацията се прави при пъл­на упойка. При възможност пациентът е поставен върху специална маса в позиция със сгънати колене. В среда­та на гърба се прави разрез от -4-5 см, след което се отделят мускулите, разположени на болезненото място, за да се достигне до пространството между двата прешлена. Дис­ковата херния нервният корен са видими. Хернията се премахва заедно с част от междупрешленния диск, за да се избегнат постооперативни рецидиви.

Откъде идва болката?

Междупрешленните дискове са съставени от еластична хрущялна тъкан, фиксирана между прешле­ните. Всеки диск е пред­ставен от плоска, кръгла капсула с диаметър около 2,5 см и дебелина 6-7 см. Външната част се нарича фиброзен пръстен (annulus fubrosus), защото е съста­вена от твърда, фиброзна мембрана, която нормално ограничава пихтиестото вещество (nucleus pulposus) във вътрешността на диска.

При травма или като резултат от остаряване­то на организма фиброзната мембрана може да се измести, нацепи или разкъса, като остави пих­тиестото вещество да се изплъзне и оформи херния. В зависимост от место­положението и размера си тя може да предизвика или не болка. Дискови хернии могат да се получат на различни места по гръбнач­ния стълб, но най-често се появява лумбалната диско­ва херния.

48-часов престой в болница

Интервенцията трае между 30 и 50 минути. В разреза се поставя дрен, който се сваля след 24-48 часа. След излизане от болницата на пациента се предписват обезболяващи лекарства на базата на парацетамол, които трябва да се пият няколко дни. В 90% от случаите бол­ката в крака изчезва напълно. Ако преди операцията е има­ло болезнено усещане в гръб­нака, то може да остане и след операцията в продължение на няколко седмици, но е въз­можно и никога да не изчезне. Това е така, защото с премах­ването на хернията не могат да се отстранят нанесените щети по междупрешленния диск. Вкъщи болният трябва да си почива повече в легнало положение в продължение на 2-3 седмици, докато дискът заздравее.

Постепенно връщане към нормалния живот

Когато дискът заздравее и болката изчезне, пациентът може да започне да кара кола на близки разстояния. Препо­ръчват се няколко сеанса при кинезитерапевт. Те започват с масаж и продължават със специална рехабилитация на мускулите. Връщането на работното място може да стане 4 до 6 седмици след операцията. За физическите работници този срок е доста по-голям – повече от шест ме­сеца. Обичайните физически дейности» ходене, слизане и качване по стълби – са на­пълно по възможностите на оперирания почти веднага. За спортове като плуване и колоездене трябва да се из­чака един месец, а за бягане – три месеца. Сексът може да бъде отложен за две седмици след операцията, за да се из­бегнат болезнени усещания в гръбнака.

Опасност от рецидив

В 3 до 15% от случаите през петте години, които следват операцията, се появява ре­цидив, тоест нова дискова херния. Това зависи от пър­воначалния проблем – ако хернията Шила резултат от травма, рискът е много слаб, но ако тя е била свързана с постоянно лошо положение на тялото или носене на голе­ми тежести вероятността за рецидив е по-голяма. Постоперативната болка не бива да се смята за проява на рецидив. Усещането за парене и стягане е свързано с факта, че нервът е станал по-чувствителен в следствие на притискането. В неговата памет е съхранена първона­чалната болка, която продъл­жава да се обажда. Тя може да бъде третирана с подходящи средства.

Рисковете

Като при всяка операция и тук рискът не е нулев. Това се отнася както до пълната упойка, така и до вероятност­та от вътрешноболнична инфекция. Във втория случай се налага антибиотично лечение и понякога втора хирургиче­ска интервенция. В неврологичен аспект ус­ложненията са много рядко срещани и се изразяват в оток при нервния корен, недоста­тъчно кръвоснабдяване или пък постоперационен хематом. В такива случаи се поя­вяват моторни затруднения и изтръпване на крайника, но тези неразположения отшумяват за няколко седмици благодарение на рехабилитацията.

Няма никакъв риск от пара­лиза.

Защо се появяват диско­вите хернии?

Те се срещат при хора на възраст от 15 до 80 години. При младите много често причината е травма от вдигане на тежест, продължител­но въздействие на ви­брации или ротационни движения. Постоянната неправилна стойка също може да доведе до хер­ния. Има и семейства, предразположени към образуване на дискови хернии.

 

 

Видове костни операции

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Дискова херния – Кога се налага операция?

  1. Атанас Георгиев каза:

    Здравейте.Имах силни болки в областа на таза и глезена.След почти два месеца жестоки болки.Направих си ЯМР и се оказа дискова херния.Планувал съм операция.Според вас,необходима ли е,при положение,че болките намаляха,дори имам чувството,че скоро ще изчезнат.Питам защото работата ми е доста натоварена,и се опасявам да не получа пак криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *