ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Видове костни операции

Артродеза (Arthrodesis): оперативно фиксиране на ставата в дадено положение с цел облекчаване на нетърпима болка, която не се повлиява от други лечения. Обикновено се прави на глезените, китките, пръстите и палците. Изкуствено обездвижване на дадена става може да се направи чрез костна присадка като се създаде мост между двете кости чрез донорска кост от костна банка или собствена кост.

Артроскопия (Arthroscopy): използва се инструмент, наречен артроскоп. Той представлява много тънка тръбичка със светлина в края, който увеличава и осветява вътрешната структура на ставата. Артроскопа е свързан към телевизьонен екран и позволява на лекаря да види какви щети има, да определи вида на травмата и съответно да отстрани или възстанови увредените структури. Основна цел на артроскопията е именно диагностика и лечение на вътреставни травми – разкъсване на хрущял, връзки, сухожилия. Тази процедура се извършва най-често на коленете и раменете.

Артропластика (Arthroplasty): възстановяване на ставите чрез оформяне на ставните краища, когато хрущяла се е изхабил и костите са унищожени. Това става с използване на фасция, дура матер, кожа. Артроплатиката също значи и цялостна смяна на костната става с метални или пластмасови изкуствени стави, което се нарича Алоартропластика. А Хомоартропластика е присаждането на цяла става или ставни краища от консервирани тъкани.

Остеотомия (Osteotomy): корекция на костни деформации чрез намаляване или преместване на костите, в повечето случай при хора с изменения на някои стави и лек остеоартрит. Остеотомия може да намали напрежението в ставите, особено за носещите стави като тази на коляното. Също така е полезна процедура и при хора с едностранен бедрен остеоартрит, които са твърде млади за пълно заместване на тазобедрената става.

Резекция (Resection): частично или пълно отстраняване на кост. Това се прави, когато болните стави на краката правят ходенето прекалено болезнено и трудно или за да се премахне болезнено подуване на палеца на крака. Резекцията на част от китката, палеца или лакътя може да помогне за подобряване на функцията и облекчаване на непреодолимата болка.

Ревизия на ставна операция (Revision Joint Surgery): подмяна на вече поставена изкуствена става и повредени кости със специални пластмасови и метални части. Тази операция е необходима, когато предишната изкуствена става се е износила. Тази процедура е по-трудна и отнема повече време от всияко друго ставно протезиране. Уверете се, че доктора ви е с опит в този тип хирургия.

Синовектомия (Synovectomy): операция, провеждан с цел частично или цялостно премахване на синовиалната мембрана на ставата. Това намалява болката и отока при ревматоиден артрит и предотвратява или забавя разрушаването на ставите. Въпреки това, синовията често расте обратно няколко години след операцията и проблемът може да се получи отново. Процедурата може да се извърши чрез оперативно отваряне на коляното или с артроскопия.

Пълна подмяна на става (Total joint replacement): Премахване на стави, увредени кости или съединителната тъкан, които след това се заменят с метални, керамични и пластмасови части. Тази операция е широко използван в продължение на много години с отлични резултати, особено за коленете и бедрата. Други стави, като раменете, лактите и кокалчетата на ръцете също може да бъдат заменяни. Тази операция е позволила на много хора, които са с тежки увреждания да станат по-активни.

Частична подмяна на колянна става (Unicondylar Knee Replacement): процедурата се използва, когато само една от двете части на ставата е увредена – медиалната или латералната. Предимствата на частичната срещу цялостната подмяна включват по-малко загуба на костна маса по време на операция, по-лесна ревизия, когато и ако това стане необходимо и обикновено има кратък период на възстановяване.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *