Замяна на колянна става – част 1

Това е операция за подмяна на колянната става с изкуствена става. Изкуствената става се нарича протеза. Нарича се още Ендопротезиране, колянна артропластика, тотална смяна на коляно, бикомпартиментно, трикомпартиментно, еднокомпартиментно (полустава).

Описание

Можете да получите обща анестезия преди тази операция. Това означава, че ще бъдете в безсъзнание и няма да чувствате никаква болка. Другия вариант е да ви сложат спинална или епидурална анестезия. В този вид анестезия се поставя инжекция в гърба за да се обездвижи и обезболи тялото от кръста на долу.

След като вече сте под анестезия, вашият хирург ще направи разреза над коляното за да  го отвори. След това процедурата е следната:

• Преместване на капачката на коляното (патела), след това се оформят краищата на бедрената и пищялната кост за да се постави протезата. Хирургът ще намали долната страна на капачката на коляното за да я подготви за изкуственото парчета, което ще се постави там.

• Закрепват се двете части на протезата за костите. Една част ще бъде прикрешена за края на бедрената кост, а другата част ще бъде свързана към пищялната. Двете части ще бъдат прикрепяни към долната страна на капачката на коляното. Използва се специален циментова кост за закрепване на тези части.

Обикновено, изкуствени коленни стави имат метални части. Сега, обаче, някои лекари използват няколко различни материали, включително метал върху метал, керамика върху керамика или керамични върху пластмаса.

Защо се извършва тази процедура?

Замяната на колянна става може да се препоръчва за:

• Тежък артрит (остеоартрит и ревматоиден артрит) на коляното, който не се подобрява с медикаменти, инжекции и физиотерапия след 6 месеца или повече от лечението. Вашият лекар може да препоръча подмяна при тези проблеми:

-          Неспособност да се спи през нощта поради силните болки в коляното;

-          Болка, която не се подобрява с друго лечение;

-          Болки в коляното, които ограничават възможността да вършите обичайните си дейности, особено ежедневните си дейности като къпане, приготвяне на храна, домашните задължения, както и други неща.

• Някои тумори, които влияят на коляното.

Дори когато е необходима подмяната на колянната става, някои медицински проблеми могат да накарат вашия лекар, да не препоръча тази процедура. Някои от тези проблеми са:

• Инфекция в коляното.
• Патологично затлъстяване (с тегло над 300 кг).
• Много слаби квадрицепси, мускулите в предната част на бедрото. Слаб четириглав мускул може много да затрудни ходенетои и използването на коляното.
• Нездрава кожа около коляното.
• Тежка умствена дисфункция.
• Лош притока на кръв в крака от периферна съдова болест. Това би могло да не позволи на мястото на разреза да заздравее.
• Терминална болест, като рак, който се е разпространил.

Рискове
Рисковете при всички хирургични интервенции са:

• Проблеми с дишането.
• Инфекция, включително в белите дробове, пикочния тракт, както и гърдите.
• Кървене
• Сърдечен инфаркт или инсулт по време на операция.

Рисковете при тази операция са:

• Изкълчване на изкуствените стави.
• Инфекция, която изисква премахването на ставата.
• Разхлабване на изкуствената става с течение на времето.
• Пневмония.
• Алергична реакция към изкуствените стави.
• Увреждане на нервите или кръвоносните съдове.
• Кръвни съсиреци, които могат да се появят в крака (дълбока венозна тромбоза) или в белите дробове (белодробен емболизъм).

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.


Публикувано в категории: Болести на опорно двигателната система

Автор

1 Коментар »

  1. [...] 3 до 15% от случаите през петте години, които следват операцията, се появява ре­цидив, тоест нова дискова херния. Това [...]

    Коментар by Дискова херния – Кога се налага операция? | Лекува нет — 21.04.2012 @ 13:02

Напишете коментар


Още по темата

Българският хирург д-р Георги Лазаров става много исвестен в САЩ с постиженията си

Български хирурзи премахнаха тумор от бъбрек по нов уникален метод

АМОКСИКЛАВ / AMOKSIKLAV

АМОКСИКЛАВ е антибиотик, препоръчван при инфекции на дихателните пътища и отделителната система. Действа успешно при възпаления на средното ухо, синусите, костите и ставите

Какви лечебни свойства имат тиквичките?

Тиквичките не дразнят червата и стомаха, затова лекарите често ги препоръчват при захранването след операции. Особено са полезни за хората с жлъчно-каменна болест. Тиквичките имат малко калории: в 100 грама зеленчукова маса са налични едва 27 калории

Може ли пастата за зъби да ни навреди?

В пастите за зъби има съставки, които не се измиват, а остават в тялото. С времето се получават натрупвания, които могат сериозно да навредят на здравето.

Може ли операцията да помогне при синузит?

Хроничният синузит често е съпътстван от назални полипи, които се срещат при един на всеки 50 души. И двете състояния влошават качеството на живот, защото симптомите им включват запушен нос, секрет от носа, лицева болка и загуба на обонянието или на усещането за вкус.

Най-високото момиче спря да расте

Уникална операция във водеща индийска клиника в Делхи спря растежа на най-високото момиче на света. 28-годишната Сидига Парвин има ръст от 246 сантиметра.

Счупена ръка спаси живота на 11-годишно момче

Счупена ръка спаси живота на 11-годишния Джеймс Уишарт. Момчето посетило болнично заведение заради пострадала китка, но лекарите установили, че е с тежко сърдечно заболяване, пише “Дейли мейл”.

Диета след премахване на жлъчката – холецистектомия

Вашият жлъчен мехур е малка торбичка, която се намира под черния дроб.

Какво е да имаш 20 кила излишна кожа?

Англичанка отслабна със 138 килограма, след като претърпя гастрошунтиране. Наложи й се обаче да понесе още една операция, при която бяха изрязани от тялото й 20 килограма излишна кожа.

Как да лекуваме разширени вени без операция (1)

Разширените вени могат да бъдат лекувани по различни начини, сред които медиците обикновено избират оперативното отстраняване на “възлите” или изгарянето им с лазер.

Народно лечение на артрозно коляно – 2

* Лучена отвара. Накълцваме две глави лук и ги заливаме с един литър вода. Слагаме на тих огън и варим до омекване. Прецедената отвара се пие на гладен стомах – три пъти дневно по около 200 милилитра. Намалява болката в колянната става.