ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АКТУАЛНО: „Никой не знае броя на новите синтетични дроги!”

„Никой не знае броя на новите синтетични дроги!” – Румен Седефов, началник на отдел „Нови дроги” в Европейския център за мониторинг на наркотиците

–          Колко точно е голям проблемът „нови дроги”?

Различно в различните държави. Но тенденцията към поява на все повече и повече синтетични вещества е без­спорна. През 2009 г. открихме 21 нови психоактивни веще­ства на европейския пазар, през 2010 з. – 36, а тази зодина до ноември са 39. Общият брой на веществата, които наблюдаваме, е 160. А броят на продуктите, в които тези вещества се влизат, е на практика непредвидим. Най- често това са таблетки, но непрекъснато сменят цвета си, формата, наименование­то. Така е много трудно да се проследи за какво всъщност става дума.

-Как се продават тези вещества?

Това е много интересен феномен. Повечето от тях се продават в интернет-магазини, които се наричат хедшопс и смартшопс. Само в Полша миналата година бяха затворени над 600 такива магазина.

А САМИТЕ ВЕЩЕСТВА ИМАТ МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ,

която надминава дори про­фесионалните стратегии за налагане на продукти. Една от формулировките, с които разпространителите на тези вещества печелят клиенти, е тази за „легалната дрога“. Както е известно, тези нар­котици са съвсем нови, те не са съществували досега и затова не са забранени. Което не ги прави легални, законни. Но тази идея при­влича потребители, които не искат да нарушават закона. Това явление се появи с така наречената „парти-култура“. Употребата на вещества е част от ритуалите в тази култура, но хората, които го правят, със сигурност не са „наркомани“ 6 смисъла, който влагаме в това понятие. Има други „опаковки“, така нарича­ните „herbal highs“ или билкови наркотици. Те пък са насочени към онази прослойка от хора, които са крайни привърженици на опазването на природата, здравословния начин на жи­вот, естественото хранене и т.н.

ТЕЗИ ТАБЛЕТКИ ПЕЧЕЛЯТ ПОТРЕБИТЕЛИ

като се изтъква растител­ният им произход, едва ли не ползата им за здравето на употребяващия. Това, разбира се, в повечето случаи е спорно – понякога в таблетките има съвсем други вещества. Но един от най-важните фактори е ефектът на съответното вещество. В край сметка упо­требяващите приемат нарко­тици, за да се почувстват по определен начин.

–          И какъв ефект се търси най-често?

Има две големи групи от нови вещества, които се търсят – най-голямата са стимулантите, новите и модерни заместители на екс­тази. Другата голяма група са синтетични наркотици, които обаче наподобяват действието на канабиса и въз­действат на същите мозъчни рецептори, на който и той.

– Имате ли вече някакви данни за въздействието на тези вещества и налагат ли те да се търсят нови форми на лечение на наркотична зависимост?

– Това е фундаментален въпрос, на който за съжаление нямаме отговор. Повечето от тези вещества въобще не са съществували досега. Нямаме никаква представа какви са страничните им ефекти върху Организма при употреба. Още по-малко пък можем да знаем какви вреди могат да нанесат при дълготрайна и честа употреба. Това отговаря и на въпроса с лечението – този проблем е твърде нов за нас, за да имаме отговор на въпро­са как се лекува зависимост. Позитивното в случая е, че потребителите на този тип дроги рядко ги употребяват редовно: Колкото и тревожен да е проблемът, стараем се да не го раздухваме излишно, защото не трябва да забра­вяме – правилото е младежи­те да пробват – веднъж, два пъти, няколко пъти, после да спрат. Пристрастяването е изключение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “АКТУАЛНО: „Никой не знае броя на новите синтетични дроги!”

  1. Pingback: Аналгетиците дават положителен тест за наркотици | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *