Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасно състояние ли е септикопиемията?

Септикопиемията е състояние, при което източник на инфекци­ята е тромбофлебит нa големите маточни или яйчникови вени. В резултат на пренесе­на инфекция по време на родилния акт се ин­фектират вътрешните полови органи, образува се тромб във вените близо до родовия канал развива се тромбофле­бит. От инфектирания тромб могат да се от­делят частици, които попадайки в кръвообращението, могат да достигнат до белите дробове и да доведат до метастатично септично огнище. Промените, които се развиват в белите дробове, са характерни за абсцедираща бронхопневмония или за плевропневмония, при коя­то се засягат предимно долните му сектори и като вторично ус­ложнение се развива белодробен емпием. Могат да се формират вторично микротромбофлебити, което довежда до генерализи­ране на процеса и засягане на други органи. Прогнозата се утежнява, когато се засегне ендокардът или клапният апа­рат на сърцето и се създават условия за метастазиране на септичните тромби в мозъка, бъбреците и задстомашната жлеза. В клиничната картина се прибавят и симптомите от засегнатите органи. Заболява­нето може да се развие още в първите дни след раждането.

Тази форма на протича­не на послеродов сепсис има лоша прогноза.

ВНИМАНИЕ!

А Клиниката на септико­пиемията може да се развие няколко седмици след ражда­нето като последица на ло­кален възпалителен процес. След сравнително добро общо състояние на родилката при нормална или субфебрилна температура внезапно се получава втрисане с покач­ване на температурата, чиято крива е много висока.

Пристъпите могат да бъдат различен брой, като тяхната честота има важно прогностично значение. Заболяването може да продължи от 20 до 60 дни. Терапията на следродилния сепсис се провежда като при тежко възпалително заболяване. Много важно е да се прецени кога възможностите на консервативната терапия са из­черпани и навреме да се премине към оперативно лечение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *