Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се предпазим от преждевременно раждане

Амниотичната течност в матката и пъпната връв са естествената животоподдържаща система за бебето, която му осигурява всичко необходимо обикновенно в продължение на 37 до 40 седмици. Но около 11 % от новородените се раждат значително по-рано. Понякога това става малко преди 37 седмица етап, на който се предполага, че всички органи и системи на бебето са достатъчно добре развити, за да функционират самостоятелно.

Преждевременното раждане е състояние, което е предизвикано от комплексни фактори. Погрешно е разпространено схващането, че майката носи отговорност, да не говорим за вина. Евентуалните пропуски от страна на майката като неправилно хранене или лоши навици като тютюнопушене са само допълващи обстоятелства. Най-голям е относителния дял на причините, които са свързани с т.нар. майчино-фетална инфекция. Други възможни причини са: многоплодна бременност, състояния, които влошават кръвотока в плацентата, т.е. храненето на бебето, стресови състояния, ранно забременяване. Съществуват някой действащи превантивни мерки намаляващи риска от преждевременно раждане.

Преди да решите да имате бебе, посетете личния си лекар. Ако бременността ви е планирана, лекарят може да ви прегледа за наличието на всички онези състояния, криещи риск от недоносване на плода. Най-разпространените рискови фактори включват диабет, анемия, високо кръвно налягане, наднормено тегло, проблеми със щитовидната жлеза или инфекция на половата система. Необходимо е да преминете нужните курсове на лечение преди да заченете.

Грижете се за организма си по време на бременността. Хранете се правилно, правете упражнения за таза и се пазете от стресови състояния, ако вече сте раждали преждевременно или сте над 35-годишна възраст, честите прегледи и консултации са задължителни. Дори и минимален стрес, когато е постоянна величина, е в състояние да допринесе за преждевременно раждане.

Забравете цигарите и алкохола. При жени, които пият или пушат, рискът от преждевременно раждане е значително по-висок. Консултирайте се с лекаря си за всички лекарствени медикаменти, които вземате.

Запознайте се с основните признаци за преждевременно раждане. Ако усетите чести и постоянни контракции / в интервал от 10 мин. или по-малко/, вагинално кървене или изтичане на водите, болки ниско в кръста или спазми, наподобяващи характерните за месечения ви цикъл, незабавно се свържете с наблюдаващия ви генеколог.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как да се предпазим от преждевременно раждане

  1. Pingback: Контракциите – предвестници на срещата с бебето | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *