Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бременност и отрицателен Rh

Резус фактор е вещество намиращо се в кръвта. Приблизително 85% от населението имат резус фактор, а останалите 15% процента не. Това се символизира с плюс или минус след кръвна група, например, A– е резус отрицателен и А+ е резус положителен.

Ако вие ще ставате майка и сте с отрицателен резус фактор, а мъжа ви с положителен има някои неща, които трябва да знаете.

Ако не знам кръвната си група и тази на партньора ми?

Когато разберете за първи път, че сте бременна вашият лекар или акушер-гинеколог може да предпише някои рутинни изследвания. Ако не знаете кръвна си група или ако не сте сигурни дали лекарят е предписал това изследване, просто попитайте и може лесно да разберете кръвната си група.

Защо отрицателния резус фактор е проблем?

Ако вашия резус фактора е отрицателен, а на съпруга ви е положителен, тогава нероденото дете може да наследи негативната или позитивната кръв – вие няма да знаете до раждането. Ако майката е с отрицателен резус, а плода се случи да бъде с положителен (положителния е доминантен, отрицателния рецесивен), това може да доведе до проблеми с плода, както и с всяка следваща бременност на майката.

Проблеми може да възникнат, ако положителната кръв на плода се смеси с тази на майката, независимо дали по време на бременността или по време на раждането. Ако това се случи и не се вземат мерки, кръвта на майката ще създаде антитела, които атакуват положителната кръв, съдържаща „чужд“ компонент, което води до тежка анемия на плода или в най-лошия случай, смърт. Това означава, че всяка следваща бременност на майката, когато плода е отново с положителен резус фактор, антителата може да преминат през плацентата и да атакуват кръвните клетки на плода.

Как може това да бъде предотвратено?

Вашият акушер-гинеколог, може да насрочи няколко кръвни изследвания по време на бременността с цел да се наблюдават антителата в кръвта. Важно е в болницата, където ще стане раждането на бебето да са наясно с отрицателния резус фактор, за да тестват кръвта на бебето след раждането (от плацентата). Ако бебето ви има положителна кръв, трябва да се постави „Анти D-гама глобулин” в рамките на няколко дни (72 часа) след раждането. Това предпазва от образуване на антитела.

Ако имате кървене по време на бременността или имате спонтанен аборт, извънматочна бременност или ако ви се прави амниоцентеза или аборт, трябва вашия лекар да е наясно с това възможно най-скоро, тъй като всички тези неща представляват възможност за кръвта на плода да се смеси с тази на майката, а това ще доведе до невъзможност да се определи кръвната група на бебето. Ако нито едно от тези неща не се случи по време на бременността, няма да има нужда от рутинна Анти-D инжекция до раждането когато се изследва кръвната група на бебето и тя е с положителен резус факор.

Някои акушери винаги дават на жени с отрицателен резус Анти-D инжекция без да са направени изследвания на кръвта за наличие на антитела. Може да попитате вашия лекар, дали това наистина ще бъде ефективно и полезно при положение, че няма индикация за предполагаемо кървене. Все пак поставянето на тази инжекция по време на самата бременност е необходимо само ако развивате тези антитела, което се следи с регулярни изследвания. Друг съществен момент е това, че кръвоносната система на бебето е напълно отделна от тази на майката и при една нормална бременност вероятността за смесване на кръвта е много, много малка. Съответно в повечето случай инжекцията се поставя след раждането при положение че детето е с положителен резус фактор.

Ако вече са се образували антитела?

Анти-D инжекцията може да не бъде в състояние да предпази вас или вашето бебе, ако вече имате антитела. Нужно е специално внимание и редовно следене на нивата на тези антитела, възможно е да се изискват и специализирани грижи. Обсъдете с вашия гинеколог.

При поставена Анти-D инжекция това предпазва ли за в бъдеще?

Не – с всяка бременност рискът от формиране на антитела все още съществува.  Положителните и отрицателните резус фактори не бива да се смесват. Ето защо е важно да информирате своите лекари и за в бъдеще и най-вече ако решите да забременеете отново.

 

 

Анализирай това!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бременност и отрицателен Rh

  1. Pingback: Анализирай това! | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *