Има ли здравословен чипс?

Яденето на чипс явно доставя удоволствие на много хора. Но винаги след това се чувстваме виновни, че пак сме се натъпкали с боклуци. Е, не винаги е така. Научете защо!

chipsКакво съдържа чипсът

Той представлява тънки картофени шайби, изпържени в олио и подсолени. 100 г чипс съдържа 35% липиди и доставя 550 ккал. Производителите предлагат най-различни варианти – по-дебели шайби, по-малко солени, с намалено съдържание на мазнини и с голямо разнообразие от вкусове (червен пипер, горчица, сирене, пица и т.н.).

Какво да гледаме на етикета

Проверете дали чипсът не съдържа палмово масло. В повечето случаи той е приготвен със слънчогледово олио, но все още се намират и продукти с палмово масло, скрито понякога зад името „растително”.

По-добре избирайте обикновените видове чипс от картофи, слънчогледово олио и сол. Овкусеният чипс може да съдържа непрепоръчителни съставки и скрита захар. В малко количество те не представляват проблем, но при по-голяма консумация вредният им ефект се проявява.

Има ли диетичен чипс?

Има видове чипс, които се приготвят от зеленчуци като морков и червено цвекло – те са по-малко калорични и съдържат по-малко сол. Чипсът от картофено, соево или оризово брашно се приготвя с по-малко мазнина, но може да съдържат повече сол. Така нареченият „олекотен” чипс съдържа 70 ккал по-малко за 100 г от „нормалния”.

Как да го консумираме

Този продукт е неизбежно богат на мазнини и сол и трябва да се консумира рядко. Не го използвайте вместо следобедна закуска и ли в часовете преди обяд, когато почувствате глад. Пакетче чипс поставете в кошницата за пикник – той е симпатична добавка към сандвичите. Ако не можете да се откажете от това удоволствие, купувайте си малки опаковки и хапвайте чипс заедно с обяда.

Домашен печен чипс

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *