Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има ли здравословен чипс?

Яденето на чипс явно доставя удоволствие на много хора. Но винаги след това се чувстваме виновни, че пак сме се натъпкали с боклуци. Е, не винаги е така. Научете защо!

chipsКакво съдържа чипсът

Той представлява тънки картофени шайби, изпържени в олио и подсолени. 100 г чипс съдържа 35% липиди и доставя 550 ккал. Производителите предлагат най-различни варианти – по-дебели шайби, по-малко солени, с намалено съдържание на мазнини и с голямо разнообразие от вкусове (червен пипер, горчица, сирене, пица и т.н.).

Какво да гледаме на етикета

Проверете дали чипсът не съдържа палмово масло. В повечето случаи той е приготвен със слънчогледово олио, но все още се намират и продукти с палмово масло, скрито понякога зад името „растително”.

По-добре избирайте обикновените видове чипс от картофи, слънчогледово олио и сол. Овкусеният чипс може да съдържа непрепоръчителни съставки и скрита захар. В малко количество те не представляват проблем, но при по-голяма консумация вредният им ефект се проявява.

Има ли диетичен чипс?

Има видове чипс, които се приготвят от зеленчуци като морков и червено цвекло – те са по-малко калорични и съдържат по-малко сол. Чипсът от картофено, соево или оризово брашно се приготвя с по-малко мазнина, но може да съдържат повече сол. Така нареченият „олекотен” чипс съдържа 70 ккал по-малко за 100 г от „нормалния”.

Как да го консумираме

Този продукт е неизбежно богат на мазнини и сол и трябва да се консумира рядко. Не го използвайте вместо следобедна закуска и ли в часовете преди обяд, когато почувствате глад. Пакетче чипс поставете в кошницата за пикник – той е симпатична добавка към сандвичите. Ако не можете да се откажете от това удоволствие, купувайте си малки опаковки и хапвайте чипс заедно с обяда.

Домашен печен чипс

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *