Съвети за дълга младост на организма

Да си дадем всички шансове годините да преминават, без да нанасят щети на здравето ни? Днес това вече не е утопия. Медицината знае как да го постигнем.

mladostНа 20 години човек се чувства безсмъртен. С течение на времето обаче се появяват съмнения – все по-трудно се възстановяваме след безсънна нощ, малки бръчици се настаняват около очите и устните, децата ни започват да ни бият на тенис… Накратко казано, забелязваме необходимостта да се погрижим за тялото, за да се наслаждаваме по-пълноценно и за по-дълго време на живота.

Храната, богата на антиоксиданти, предпазва от хронични заболявания. В менюто ни трайно трябва да присъстват плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, но най-важното в превенцията е разнообразието.

Цигарите атакуват дишането, сърцето, костите, кожата, мозъка. Една година след отказа от тях опасността от инфаркт намалява наполовина.

За добрите навици никога не е късно. Да се вдъхновим от случая на японката Миеко Нагаока, която на 100 години постигна световен рекорд в най-възрастната категория, като завърши успешно състезанието по плуване на 1500 м за 1 час и 16 минути. Най-интересното е, че тя се научава да плува на 80-годишна възраст!

Белите дробове

Те се развиват до 20-годишна възраст. Респираторният капацитет спада с 20-30 мл на година. Той зависи от размера на белите дробове и от пола. При жените е около 4,5 литра, при мъжете – 5,4 литра. Пушачите губят около 80-100 мл годишно!

Кожата

Свободните радикали вредят на клетъчните мембрани, поддържащите тъкани (колаген и еластан) се обновяват по-бавно и по-некачествено. В резултат на това кожата се отпуска, формират се бръчки. Броят на меланоцитите намалява и се появяват пигментни петна.

Мозъка

Оптималните му възможности се проявяват между 15 и 25 години.След това мозъкът започва да работи по-бавно, особено след 45-годишна възраст. Невроните търпят вредното влияние на свободните радикали и пренасят недостатъчно ефикасно информацията. Този спад се компенсира от опита, от производството на нови неврони и връзки между тях.

Сърцето

Най-бързо в човешкия организъм остаряват артериите. Те се стесняват поради отлагането на склерозни плаки по стените им и губят своята еластичност. Редовните тренировки предпазват сърцето.

Костите

Те се обновяват през целия живот, но след менопаузата при жените клетките, които образуват костно вещество – остеобластите, не могат да компенсират деструктивната дейност на остеокластите. „Архитектурата“ на костите започва да прилича на дантела.

2 коктейла за младост, здрави кости и очи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *