7 шокиращи факти за личната хигиена на европейците през ХVIII век

ХVIII век е време на Просвещението, философите и буржоазните революции

На зъболекар през 18-ти век
На зъболекар през 18-ти век

Но, по онова време здравето, както на бедните, така и на богатите хора, не било много цветущо. Ето ви 7 шокиращи факта, които са малка част от обяснението за лошото здраве на европейците.

1. Лична хигиена

През 18-ти век в Европа, не всички могат да си позволят да притежават баня и топла вода. Много обикновени хора са вярвали, че чрез къпане, киснене в топла вода и т.н. ще си причинят инфекции и болести. Баня имали само по-богатите хора. Освен това, хората през онази епоха са се къпали с дрехите – навик, изкоренен чак някъде в края на 19-ти век.

2. Дезодорант

По онова време са ползвали тоалетни води, но не всички дами били склонни да се обливат с аромати под каквато и да е форма.

3. Кола маска

Европейските жени през 18 век не обръщат никакво внимание на космите върху тялото, до 1920 година. И на никой не му е правило впечатление окосмяването на тялото…

4. Тоалетни

Често къщите са били буквално вмирисани на канализация, или нещо подобно на канализация, тъй като през 18-ти век подобно нещо е имало, но то е било в много примитивна форма. Водоснабдяване също е нямало по онова време. Разните нужди са били извършвани директно в стаята, а резултатът от нуждите – изхвърлян през прозореца. И дори когато все пак са се появили тоалетните на открито, през викторианската епоха саксиите с цветя на прозорците редовно са били ползвани от мъжете мъжете за облекчаване на разни там малки нужди.

5. Хигиена на устната кухина

Бедните хора използват клечки за зъби, а за богатите италианската компания Марвис започва да прави паста за зъби в началото на 1700 година.

6. Живакът като средство за хигиена

През 18-ти век имало много въшки, вече е ясно защо. За да се отърват от тях, по-бедните хора ползвали един меко казано екстравагантен начин. Като средство за спасение от въшките те използвали живак. Този течен метал се приемал вътрешно или бил ползван за мазана. Истината е, че много хора умирали по-бързо от въшките.

7. Дървеници

Дървениците през 18 век са били истински бич, дори по-голям от въшките. Може би това се дължало на остарелите легла. Въпреки това, през Викторианската епоха жените не са били кой знае колко заинтересувани за чистотата на спалните. Те просто забърсвали пода и самите легла с керосин от време на време.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *