Как да се храните, ако имате хронична бъбречна недостатъчност

Ако страдате от хронична бъбречна недостатъчност или друго бъбречно заболяване, имате нужда от диета, която ще подобри и дори ще възстанови нарушената бъбречна функция, естествено. 

kidney-diet-secretsПо-долу ще намерите стъпки, които ще ви помогнат да подобрите здравето на бъбреците си. Тези стъпки се предлагат само като съвет и трябва да се използват разумно.

Намалете приема на натрий. Можете да намалите приема на натрий, като избягвате тези храни: консервирани супи, бързи храни, солени закуски, преработени меса и сирена.

Включете храни с ниско съдържание на калий. Ако имате високи нива на калий в кръвта, можете да започнете, като добавите ябълки, ягоди и зелен фасул към вашата диета. Също така, да се намалят храните с високо съдържание на калий като картофи, спанак, гъби, кафе, портокали и банани.

Включете диня, копър и краставица. Те действат като диуретици и помагат за изхвърляне чрез урината на токсините от организма.

Медитирайте най-малко два пъти на ден, за да се освободите от стреса.

Протеини

Трябва да има строг контрол на количеството на протеини в диетата ви. Това може да помогне за намаляване на карбамид азот в храната, за да помогнете на бъбреците да работят по-добре. Храните, заредени в протеини включват основно пилешко, риба, яйца и млечни продукти. Въз основа на вашето състояние, лекарят ще ви информира колко протеини да ядете всеки ден.

Фосфор

Когато се развие бъбречна недостатъчност, в кръвта се натрупва допълнително фосфор. Но пък той е необходим, за да се усвоява калция в костите. Храните с високо съдържание на фосфор, включват главно млечни продукти, боб, грах и ядки. Вашият лекар трябва да определи какво количество от тези храни са ви необходими.

Течности

Когато бъбреците не могат да функционират правилно по-дълго, те не са в състояние да поддържат нормални нива на течностите и електролитите. Това може да доведе до подуване, подпухналост, трудно дишане и високо кръвно налягане. За да избегнете или облекчите тези проблеми, ограничаването на течностите е необходимо за вас.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *