Хромотерапията – едно лечение за много болести

Хромотерапията и фототерапията въздействат върху кръвното налягане, ритъма на дишане и мозъчната активност

хромотерапия Терапевтичните практики за лечение с цветове и светлина са познати от древността, когато са били широко прилагани. Съвременни изследвания доказват тяхната ефективност, в резултат на което тези методи се ползват от все повече хора. С прецизна апаратура учените установяват как точно светлината и цветовете се влияят на емоциите и поведението. Хромотерапията и фототерапията оказват силно въздействие и върху физиологичните системи в тялото.

Специалисти от Технологичния институт в щата Масачузетс открили, че различни цветове и лъчи в тесен спектър могат да променят ритъма на дишане, кръвното налягане, биоритмите и дори мозъчната активност. Затова хромотерапията и фототерапията се използват за третиране на различни състояния и заболявания. Синята светлина например намира широко приложение в неонаталните отделения за лечение на физиологичната послеродова жълтеница. С нея се облъчва кожата на бебето, като по този начин се разрушава пигментът билирубин и се улеснява отделянето му. Бялата светлина доказано повлиява мозъчната дейност и се използва за лечение на депресивни състояния. Първоначално тя се прилага само за преодоляване на сезонна депресия. Но американски учени от университета в Питсбърг публикуваха в медицинското списание Bipolar Disorders изследвания, които показват, че има добър ефект и върху биполярното афективно разстройство, наречено още маниакално-депресивна психоза.

Лампи за светлинна терапия с лъчи в ултравиолетовия спектър се употребяват за лечение на кожното заболяване псориазис. Тяхното излъчване наподобява слънчевото, но не притежава вредната UV радиация. Уредите могат да се използват и у дома. Те имат профилактично действие спрямо различни инфекции.

Научни наблюдения показват, че тъмносиният цвят оказва положително влияние върху кръвното налягане, като го снижава в безопасни граници. Освен това тъмносиният цвят облекчава и болките. Препоръчва се при хипертония и свързаните с нея заболявания. Благодарение на анастетичния ефект тъмносинята светлина се използва и при мигренозни пристъпи. Светлосиньото успокоява, но с него трябва да се внимава. Дългият престой в синя обстановка може да влоши настроението. Синият цвят понижава и апетита.

Зеленият цвят е много полезен при сърдечни болки. Жълтият, който се асоциира със слънцето, действа като своеобразен психически стимулатор. Оранжевият цвят облекчава дишането и успокоява психиката, затова е подходящ за спални помещения. Червеният зарежда с енергия. Помага и за по-бързото лечение на някои болести, но може да изостри хроничните. Хипертониците трябва да го избягват. Ако страдате от ниско кръвно налягане, червеното е точно за вас.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *