Лошото настроение предупреждава за диабет

Ново изследване на медици от Харвард доказва, че резистентността към инсулин, причиняваща диабет от втори тип, може да е причина за неприятни промени в поведението. Хората с този проблем са склонни към депресии и тревожност.

lohИзследването, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показва за първи път връзката между инсулиновата резистентност и поведенческите разстройства. Според учените развитието на инсулиновата резистентност е свързано с намаляването на ключовия невромедиатор дофамин в мозъка. Така се влошава контролът върху негативните емоции като проява на тревожност и депресивност. Ето защо хората с диабет от втори тип често демонстрират признаци на потиснатост, недоволство, отчаяние, отбелязват от medikforum.ru.

В рамките на изследването са били проведени експерименти с генномодифицирани мишки, които са били специално програмирани с инсулинова резистентност. Всички те проявявали описаните признаци на депресивност и тревожност.
Тестовете, с чиято помощ се оценявало поведението на гризачите, позволили да се определи следната закономерност: младите гризачи успявали да се справят със стреса, но при 17-месечните (това е краят на зрялата възраст) вече се проявявали поведенчески разстройства.

Учените сравняват тези наблюдения с поведението на хората и намират много съвпадения. Диабетиците са в по-голяма степен от здравите хора склонни да проявяват тревожност и депресивност. Така е дори при сравняване с хора, които имат други хронични заболявания, твърдят те.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *