Храните, които ни карат да заспиваме бързо

Не само сънотворните могат да помогнат при проблеми със заспиването. Понякога разстройствата на съня могат да бъдат балансирани чрез подбора на подходящи храни и напитки.

ovessЕто четири от тях, подбрани от medikforum.ru.

* Овес. Той е прекрасен натурален източник на мелатонин – натурален хормон, който организмът ни отделя при заспиването. Именно повишените стойности на мелатонина причиняват характерното усещане за сънливост, което понякога ни връхлита по средата на деня. Добре е овесените храни да се съчетават с напитка, обогатена с витамин D. Да кажем – с нискомаслено прясно мляко. Тази комбинация увеличава шансовете за успешно лечение на безсънието, тъй като въпросният витамин повишава количеството на серотонина в мозъка и от това сънят идва сигурно и бързо.

* Сок от вишни. През 2011 година бе обявено, че вишните могат да се използват като натурално сънотворно заради високите стойности на мелатонина, които съдържат. Достатъчно е един възрастен човек да изпива две чаши вишнев сок на ден, за да увеличи средната продължителност на съня си с 39 минути.

* Пълнозърнести продукти. Хлябът и други храни от цели зърна трябва да се изяждат в качеството им на лечебни продукти половин час преди лягане. Въглехидратните храни насърчават отделянето на серотонин от мозъка.

* Билков чай с мед. Билковият чай от подходящите лечебни треви успокоява и подпомага процеса на заспиване. Ефектът се усилва при добавянето на мед. Учени от Пенсилвания отбелязват, че медът, взет преди лягане, облекчава пристъпите на нощна кашлица и провокираните от нея събуждания при малки деца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *