Топ 3 на храните за силен имунитет

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Всички свежи храни така или иначе подпомагат укрепването на имунитета, тъй като са източник на витамини, минерали и хранителни вещества

имунитет

Но има няколко всепризнати лидера в подсилването на защитните сили на организма. Те са широкодостъпни и вкусни, така че може спокойно да ги добавяте към всекидневното си меню.

Чесън

Навремето чесънът е спасил Европа от епидемия от чума, а днес кулинарите го уважават заради изключително приятния му остър вкус. Всъщност той е мощен концентрат на здраве и сили. Притежава противотуморни, противовъзпалителни, имуностимулиращи и бактерицидни свойства. Чесънът пречиства черния дроб, възстановява организма след преумора и се бори със стреса. За укрепване на имунитета е полезно да се консумира в свеж вид. Добавяйте го към сосове, месо, салати и сандвичи. Ако не може да се примирите с острия му вкус и аромат, може да го консумирате и леко запечен или задушен.

Джинджифил

Лечебните му свойства са познати още от древен Китай – там използвали корена от джинджифил за заздравяване на рани и възстановяване силите на войниците. В корена на джинджифила са концентрирани витамини, минерали, полезни етерични масла и специални вещества, които му придават специфичен вкус и аромат. Богат е на витамин С, ретинол, витамини от групата В. По бактерицидни свойства е подобен на чесъна, но ароматът му е по-приятен. Джинджифилът стимулира апетита и храносмилането, нормализира отделянето на стомашни сокове, намалява гаденето при бременните. За стимулация на имунитета джинджифилът се приема като подправка към различни ястия – супи, месо. Сокът от него може да се използва за дресинг за салати или основа на сосове. Отличен ефект притежава чаят от джинджифил, който се бори с инфекциите и стимулира клетките за борба с вирусите. За още помощен резултат може да добавите към чая от джинджифил лимон и мед.

Лимон

Този яркожълт цитрус отдавна е известен с лечебните си свойства, киселият му вкус предизвиква обилно слюноотделяне и стимулира апетита. Лимоните се използват за подправка към салати, основни ястия, десерти, коктейли, чайове. Стимулацията на имунитета се постига посредством високата концентрация на витамин С – той се съдържа в свежите лимони и в сока, а при термична обработка или продължителен контакт с въздуха се разрушава. Затова добавяйте лимони към вода или чай на стайна температура и ги консумирайте бързо. За да укрепите имунитета си, смелете 1 лимон в блендер, смесете с малко мед и консумирайте от тази смес 2 пъти дневно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *