10 работещи съвета, как да надживеем столетниците

Броят на столетниците в света се увеличава постоянно и ние можем дори да ги надживеем, следвайки техните полезни съвети

Столетниците с охота споделят тайната на своето здраве и дълголетие, обаче техните препоръки често остават без нужното внимание, пише The Economist. Според науката, в човешките гени е заложена възможност да се живее пълноценно много повече от 100 години. В нашия сайт са публикувани множество истории за хора, победили тежки болести и достигнали дълбоки старини, като например тази. Предлагаме ви тези 10 полезни съвета за постигане на истинско дълголетие.

Как да надживеем столетниците
Как да надживеем столетниците

1. Избягвайте стреса и не се претоварвайте

Бързай бавно! Не се притеснявайте, че закъснявате и ще стигнете навреме. Стресът в съвременния живот е разрушаващ сърцето фактор. Малко неща си струват изхабените нерви, а точно това скъсява живота. Работете умерено и не се претоварвайте, сънят и почивката са много важни, ако желаете да стигнете 100 години.

2. Хранете се здравословно и природосъобразно

Ако се храните здравословно с продукти, отгледани в собствената градина, вие сте потенциален столетник. Не всеки има такава възможност, затова просто внимавайте, какво пише на етикета и не се доверявайте сляпо. Ограничете месото, консумирайте повече зехтин, избягвайте дълбоко преработени храни. Всичко трябва да е с мярка: чаша вино с приятели не вреди – това споделят всички столетници.

3.Поставете си изпълними цели и никога не се отказвайте

Открийте своето призвание, поставете си нови цели вместо вече постигнатите и ги следвайте неуморно. Има десетки проучвания, че ранното пенсиониране води до намаляване на продължителността на живота. За да се чувствате нужни, намерете си хоби или научете чужд език и бъдете полезни. Всеки орган закърнява, ако не работи – това важи и за мозъка.

5. Вземете всичко, което ви предлага животът

Проучване сред хората от третата възраст установява, че радващите се на добро здраве столетници продължават да водят интимен живот. Този вид удоволствия са полезни за сърцето, но само с точния партньор, единодушни са хората с едно столетие опит.

6. Яжте по една лъжица мед най-малко веднъж на ден

Медът е едно от най-древните лекарства. Използвайте го за профилактика и за лечение. Пийте домашно приготвен чай от билки, подсладен с мед и ще се радвате на живота много по-дълго.

7.Повече движение – повече години

Ходете пеш – една продължителната разходка на чист въздух освобождава от стреса и връща в нормите кръвното. Добре е това да се превърне в начин на живот. Предпочитайте „агро-фитнес“ вместо да се потите в залата. Удовлетворението е повече, когато берете плодовете на своя труд, а ендорфините доказано удължават живота.

8. Поддържайте социални контакти

Когато сте заобиколени от свои съмишленици, проблемите се решават по-лесно. Чувството за принадлежност към дадена общност, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания наполовина и да удължи живота с до 10 години. Създайте семейство – самотните столетници са рядко изключение.

9. Открийте вярата

„Блажени са вярващите“ – това е доказан и от статистиката факт, независимо дали става дума за Иисус, Аллах или някой друг. Проучванията показват, че вярващите са потенциално защитени от стреса и само поради тази причина, живеят средно с 14 години повече от атеистите.

10. Обградете се с хора, които следват горните съвети

Когато сте сред хора, устремени към същата цел, тя става лесно постижима. Да се седи на дивана с бира в ръка е по-лесно, но там по-бързо ще ви намерят затлъстяването, лошият холестерол и болестите, които скъсяват живота. Обграждайки се със здрави, вдъхновяващи с позитивизъм хора и много по-вероятно е да надживеете и столетниците.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *