Яхнете топката, за да стегнете всяко мускулче по тялото

Топките за упражнения са отлични разнообразни тренировъчни уреди. Когато изпълнявате укрепващи упражнения с тях, всичките ви мускули, особено тези на корема, гърба и ханша, се включват, за да ви помогнат да запазите равновесие и така да извличате повече полза от всяко движение.

фитнес топка, спорт, упражнения, стягане на мускулите

Топките по­добряват равновесието и координацията – нещо, от което имат нужда повечето хора с напредването на възрастта. Но тези уреди могат да ви се сторят странни и нестабилни в началото, дори и да сте от редовно спортуващите. Следните съвети ще ви помогнат да започнете уверено.

КУПЕТЕ ПРАВИЛНИЯ РАЗМЕР

Движенията ще са по-трудни, ако използвате топка, която е прекале­но голяма или малка за вас. Ако е твърде огромна, може да бъде дори опасно. По правило когато сед­нете върху топката с ходила плътно на пода, краката ви трябва да са свити под ъгъл 90 градуса. Към повечето топки има таблици с размери. Ако сте 142 см или по-ниски, си купете топка с диаметър 45 см. Ако сте от 142 до 158 см, се спрете на топка с диаметър 55 см, от 158 до 183 см – с диаметър 65 см. А ако сте високи над 183 см – топката трябва да бъде с диаметър 75 см.

СЕДНЕТЕ

Първо свикнете с топката, като просто сядате върху нея. Поставете я близо до стена, под­прете се на нея с ръка и седнете. За по-добро равновесие и по-стабилна основа разтворете широко крака. Когато откриете центъра на равновесие и се почувствате по-устойчиви, свалете ръцете си от стената и се упражнявайте да ги вдигате настрани и над главата си.

ПОХИТРУВАЙТЕ

Ако равновесието ви е проблем, когато започвате, просто подпрете топката на сте­ната и седнете отгоре, подпирайки гърба си. Така тя по-малко ще се търкаля, докато станете по-ста­билни и уверени.

НАПОМПВАЙТЕ Я ДО ТВЪРДОСТ

Трудно е да използвате топката, ако е прекалено мека. Трябва да е достатъчно твърда, така че да не можете да я притискате между дланите си, но и достатъчно мека, за да хлътва леко, когато сядате върху нея.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА

Топките за упражнения са създадени да издържат на натиска на стотици ки­лограми, без да се пукат, така че използвайте само такива. Не ги заменяйте с плажни топки, детски играчки или други подобни, които не са пригодени за гимнастика.

 

Ускорен курс за стягане на мускулите с фитнес топка

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *