Тази японска диета обещава 100 години живот!

Японският стил на живот може да ни помогне да доживеем до сто години, твърдят експерти. За това трябва да забравим средиземноморската диета и да преминем на японска, при която се стараем да поемаме храна до 80% от потребността за насищане.

japanОт години учени и диетолози говорят за това, че най-здравословното хранене се осигурява от средиземноморската диета. Тя е богата на плодове, зеленчуци, зехтин и морски дарове. Но всъщност най-много дълголетници има в Страната на изгряващото слънце, а не в района на Средиземноморието! Средната продължителност на живота в Япония е 82.5 години. Японката Мисао Окава с нейните 116 пък е най-старата жителка на планетата, припомнят от medikforum.ru.

Японците живеят най-дълго от всички и най-рядко се сблъскват с тежки болести като сърдечно-съдовите и рака. Затлъстяването сред населението е само 3.5%, докато в повечето страни по света то се измерва с двуцифрени числа.

Но как японците постигат това? Без съмнение – японската диета има принос.
Японците например приключват храненето си със зелен чай, а не с десерт. Сладкото е прието да се добавя към следобедното кафе. Диетата на японците включва скромен процент мазнини, но много плодове и зеленчуци, много водорасли. Наскоро учени от университета в Нюкасъл установиха, че любимото на японците морско зеле например съдържа компонента алгинат, който възпира усвояването на мазнините от организма.
Японците следват привципа hara hachi bu – те не се хранят до пълно насищане, а до задоволяване на около 80% от хранителните си потребности. На тях им е ясно, че мозъкът получава след известно време сигналите за пълно задоволяване на глада. Ако усещането за глад е пълно, значи сме поели повече от необходимата храна.
И накрая – любимото не само в Япония суши е отличен източник на ненаситени мастни киселини омега-3. Както е известно, те са изключително важни за здравето на сърцето и мозъка. Японците изяждат задължително поне 100 грама риба всеки ден. А вие?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *