Възпаление на яйцепроводите (салпингит), възпаление на яйчниците (оофорит)

Яйцепроводи (туби)

Яйцепроводите са дълги средно единадесет до четиринадесет сантиметра. Това са свободно движещите се транспортни пътища на яйцек­летките. На своя край – близо до яйчника – по­добните на пръсти фимбри образуват нещо ка­то фуния, фимбрите и яйцепроводите се нами­рат в непрекъснато вълнообразно движение. То­ва движение позволява на фимбрите да „всму­чат“ яйцето, което след отделянето попада в коремната кухина, и да го уловят. Посредством движението на яйчникопроводите яйцето се пренася по посока на матката. Това придвижва­не се улеснява от фини, трептящи реснички, ко­ито допълнително подпомагат транспорта на яйцето.

Яйчници (оварии)

Яйчниците са фиксирани в коремната кухина с помощта на придържащи връзки. Те имат голе­мината и формата на малка слива. В тях още от раждането са разположени около един милион яйцеклетки (фоликули). Зреещият фоликул е раз­положен по външната страна на яйчника. Той се отваря за овулацията и освобождава яйцето в коремната кухина. Самият фоликул се превръща в жълто тяло. Той започва производството на хормона на жълтото тяло.

Това, което в разговорния език се обозначава ка­то възпаление на яйчниците, почти винаги е възпаление на яйцепроводите.

Оплаквания

Най-често едностранни болки в долната част на корема, които могат да се разпространяват към слабините. Към тях могат да се прибавят: болки, простиращи се до бедрото и коляното или в гърба; висока температура.

Причини

„Възходяща инфекция“ от влагалището или матката. При възпаление на яйчниците инфекцията об­хваща външната обвивка на яйчника.

Рискът от заболяване нараства

С бактериалните инфекции в областта на гени­талиите.

Възможни последици и усложнения

  • възпаленията на яйцепроводите могат да за­сегнат подвижността на фимбрите, което затруднява обхващането на яйцето
  • слепените яйцепроводи чувствително зат­рудняват пропускливостта за яйцата. Сраст­ванията благоприятствуват тубарната бре­менност

Профилактика

Избягване и пълноценно лечение на инфекциите на влагалището.

Необходимост от лекарска помощ

  • при необичайно или засилено бяло течение
  • веднага при неясни болки в долната част на ко­рема, преди всичко в комбинация с темпера­тура

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Антибиотици. Възпалението на яйцепроводите и яйчниците можете да лекувате вкъщи само ако нямате температура. В този случай би трябва­ло да се щадите и загрявате.

При температура почти винаги се препоръчва лечение в болница, за да може антибиотиците да се прилагат венозно. Престоят продължава между седем и десет дни. Топлината и почивка­та на легло са от голямо значение. Заедно могат да предотвратят късните усложнения.

Така например е целесъобразно няколко дни след началото на антибиотикотерапията да ускори­те оздравителния процес с лечебна кал. Насочената топлина (локално загряване) също може да помогне.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *