Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпаление на яйцепроводите (салпингит), възпаление на яйчниците (оофорит)

Яйцепроводи (туби)

Яйцепроводите са дълги средно единадесет до четиринадесет сантиметра. Това са свободно движещите се транспортни пътища на яйцек­летките. На своя край – близо до яйчника – по­добните на пръсти фимбри образуват нещо ка­то фуния, фимбрите и яйцепроводите се нами­рат в непрекъснато вълнообразно движение. То­ва движение позволява на фимбрите да „всму­чат“ яйцето, което след отделянето попада в коремната кухина, и да го уловят. Посредством движението на яйчникопроводите яйцето се пренася по посока на матката. Това придвижва­не се улеснява от фини, трептящи реснички, ко­ито допълнително подпомагат транспорта на яйцето.

Яйчници (оварии)

Яйчниците са фиксирани в коремната кухина с помощта на придържащи връзки. Те имат голе­мината и формата на малка слива. В тях още от раждането са разположени около един милион яйцеклетки (фоликули). Зреещият фоликул е раз­положен по външната страна на яйчника. Той се отваря за овулацията и освобождава яйцето в коремната кухина. Самият фоликул се превръща в жълто тяло. Той започва производството на хормона на жълтото тяло.

Това, което в разговорния език се обозначава ка­то възпаление на яйчниците, почти винаги е възпаление на яйцепроводите.

Оплаквания

Най-често едностранни болки в долната част на корема, които могат да се разпространяват към слабините. Към тях могат да се прибавят: болки, простиращи се до бедрото и коляното или в гърба; висока температура.

Причини

„Възходяща инфекция“ от влагалището или матката. При възпаление на яйчниците инфекцията об­хваща външната обвивка на яйчника.

Рискът от заболяване нараства

С бактериалните инфекции в областта на гени­талиите.

Възможни последици и усложнения

  • възпаленията на яйцепроводите могат да за­сегнат подвижността на фимбрите, което затруднява обхващането на яйцето
  • слепените яйцепроводи чувствително зат­рудняват пропускливостта за яйцата. Сраст­ванията благоприятствуват тубарната бре­менност

Профилактика

Избягване и пълноценно лечение на инфекциите на влагалището.

Необходимост от лекарска помощ

  • при необичайно или засилено бяло течение
  • веднага при неясни болки в долната част на ко­рема, преди всичко в комбинация с темпера­тура

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Антибиотици. Възпалението на яйцепроводите и яйчниците можете да лекувате вкъщи само ако нямате температура. В този случай би трябва­ло да се щадите и загрявате.

При температура почти винаги се препоръчва лечение в болница, за да може антибиотиците да се прилагат венозно. Престоят продължава между седем и десет дни. Топлината и почивка­та на легло са от голямо значение. Заедно могат да предотвратят късните усложнения.

Така например е целесъобразно няколко дни след началото на антибиотикотерапията да ускори­те оздравителния процес с лечебна кал. Насочената топлина (локално загряване) също може да помогне.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *