Защо наричат бананите суперхрана?

Известно е, че бананите са чудесен източник на калий. Този елемент подпомага регулирането на кръвното налягане и се отразява положително на костната система.

banani-plodoveКалият предотвратява отмиването на калция, изреждат от meddaily.ru. По този начин намалява рискът от остеопороза и повишена крехкост на костите у възрастните хора.

Бананите са богати и на фибри. Тази съставка е важна за нормалното храносмилане и функционирането на стомашно-чревния тракт. Благодарение на бананите храната се придвижва плавно по тракта. Освен това този плод облекчава симптоматиката при стомашни киселини. Пореден плюс в характеристиката на бананите е високата концентрация на витамин В6. Това означава, че той съдейства за правилното образуване на кръвта.

Витамин С, магнезий, манган – тези елементи, влизащи в състава на банана, укрепват имунитета и предпазват от язва на стомаха. Освен това влияят позитивно на настроението и смъкват нивото на стреса.

В бананите има много триптофан – в организма той се превръща в серотонин. Както е известно, стабилната концентрация на серотонин съхранява доброто настроение задълго.

С бананите обаче трябва да внимават хората, които имат повишен холестерин, разширени вени или са прекарали инфаркт или инсулт. Не е добро решение за онези, които са решили да отслабнат: това е калорична храна!

Смята се за вредно, ако ядете банан на гладно и в същото време пиете вода. Ако обаче страдате от кашлица или разстройство – това е вашият плод.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *