“Умна” гривна алармира за опасни химикали

Портативно устройство във вид на гривна помага да се определи рискът за здравето при контакти с вредни съединения.

grivnaУчени от университета в Орегон създадоха приспособление, което бързо определя наличието на вредни за здравето съединения във въздуха или средата, до която се докосваме. Както е известно, токсични съединения попадат в организма ни всеки ден от въздуха или когато докосваме различни предмети и стоки.

Множество такива съединения могат да бъдат открити в потребителските стоки, обясняват от meddaily.ru. Няма практика стоките да се тестват системно за токсичност. Доскоро подобни замервания се правеха рядко и само при специални случаи, като за това бяха нужни дълги въпросници и лаборатории. Новосъздадените силиконови гривни могат да “разпознаят” много лесно опасните компоненти в средата.

Няколко такива гривни били раздадени на доброволци, за да се провери наистина ли могат да откриват токсичните съединения. Гривните разпознават 49 субстанции и могат да дадат ориентация за концентрацията им в съответната среда. Сред тях са полицикличните ароматни въглеводороди, някои от които са канцерогенни; антипирените, съединения от пестицидите, полихлорираните дифенили, фармацевтични продукти. Съвременната наука наброява около хиляда продукта,за чиято наличност в определени точки трябва внимателно да се следи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *