Вие сте диабетик? Заложете на тези плодове!

plodove diabetБанани със зърнената закуска, ягодов сладкиш, съблазнително сладки ябълкови резенчета, потопени във фъстъчено масло – с подобни удоволствия на разположение няма защо да сме недоволни, когато лекарят ни напомня да консумираме повече плодове. Те са изключително богати на витамините и минералите, от които се нуждае организмът ви, включително на витамин С, подпомагащ неутрализирането на вредата, която високата кръвна захар нанася на клетките и артериите.

Наблегнете на цитрусите

Портокалите, лимоните и грейпфрутите не само са богати на витамин С, но са и изненадващо ценен източник на влакнини. (Един голям портокал съдържа 4 г.) Лимоновият сок е идеален за домашно приготвените заливки за салата. Кората може да бъде настъргана в дресинги с оцет или да се прибави към съставките за хляб и сладкиши. Лимоните може би имат и още едно предимство: проучванията сочат, че киселинните храни ограничават последствията от храненето върху кръвната захар. Добавяйте прясно изстискан лимонов сок към всичко – от сандвичи с риба тон до спагети.

Запасете се с ябълки

За да поддържате кръвната си захар в норма, се вслушайте в старата поговорка: „Ябълка на ден и болестите са далеч от мен.“ Тези плодове са богати на разтворими влакнини, забавящи усвояването на храната, а оттам и притока на глюкоза към кръвта. Група учени открили, че жените, които консумират поне по една ябълка дневно, са с 28% по-малко застрашени да развият диабет, отколкото тези, които не изяждат нито една. Тези плодове съдържат и големи количества флавоноиди – антиоксиданти, които предпазват от сърдечносъдови заболявания (ако не белите кората).

Не пропускайте пъпешите

Те осигуряват големи количества витамин С. И въпреки сладостта им, пъпешите не съдържат много захар, така че забравете за всички забрани, свързани с тях. Ако не можете да се справите с цял пъпеш за закуска, няма проблем. Нарежете плода на парчета, поръсете с овкусен желатин без захар и разбъркайте, след това охладете. Вече разполагате с лесен, нискокалоричен десерт! В една порция пъпеш се съдържа повече от препоръчителната дневна доза витамин А – той осигурява силна защита срещу някои от главните усложнения при диабета като проблеми с бъбреците и ретината.

Малини, боровинки, ягоди, къпини през цялата седмица

Може би ви се струват твърде сладки, но това усещане е измамно. Фруктозата, естествената захар в повечето плодове, е по-сладка от сукрозата (рафинираната захар), затова и тази сладост не ни коства излишни калории. А и фруктозата не вреди на кръвната захар, защото я покачва доста по-бавно. Този род плодове са богати на влакнини, както и на антоциани – здравословни растителни вещества, за които учените смятат, че ускоряват понижаването нивата на кръвната захар, като стимулират производството на инсулин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *