Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вие сте диабетик? Заложете на тези плодове!

plodove diabetБанани със зърнената закуска, ягодов сладкиш, съблазнително сладки ябълкови резенчета, потопени във фъстъчено масло – с подобни удоволствия на разположение няма защо да сме недоволни, когато лекарят ни напомня да консумираме повече плодове. Те са изключително богати на витамините и минералите, от които се нуждае организмът ви, включително на витамин С, подпомагащ неутрализирането на вредата, която високата кръвна захар нанася на клетките и артериите.

Наблегнете на цитрусите

Портокалите, лимоните и грейпфрутите не само са богати на витамин С, но са и изненадващо ценен източник на влакнини. (Един голям портокал съдържа 4 г.) Лимоновият сок е идеален за домашно приготвените заливки за салата. Кората може да бъде настъргана в дресинги с оцет или да се прибави към съставките за хляб и сладкиши. Лимоните може би имат и още едно предимство: проучванията сочат, че киселинните храни ограничават последствията от храненето върху кръвната захар. Добавяйте прясно изстискан лимонов сок към всичко – от сандвичи с риба тон до спагети.

Запасете се с ябълки

За да поддържате кръвната си захар в норма, се вслушайте в старата поговорка: „Ябълка на ден и болестите са далеч от мен.“ Тези плодове са богати на разтворими влакнини, забавящи усвояването на храната, а оттам и притока на глюкоза към кръвта. Група учени открили, че жените, които консумират поне по една ябълка дневно, са с 28% по-малко застрашени да развият диабет, отколкото тези, които не изяждат нито една. Тези плодове съдържат и големи количества флавоноиди – антиоксиданти, които предпазват от сърдечносъдови заболявания (ако не белите кората).

Не пропускайте пъпешите

Те осигуряват големи количества витамин С. И въпреки сладостта им, пъпешите не съдържат много захар, така че забравете за всички забрани, свързани с тях. Ако не можете да се справите с цял пъпеш за закуска, няма проблем. Нарежете плода на парчета, поръсете с овкусен желатин без захар и разбъркайте, след това охладете. Вече разполагате с лесен, нискокалоричен десерт! В една порция пъпеш се съдържа повече от препоръчителната дневна доза витамин А – той осигурява силна защита срещу някои от главните усложнения при диабета като проблеми с бъбреците и ретината.

Малини, боровинки, ягоди, къпини през цялата седмица

Може би ви се струват твърде сладки, но това усещане е измамно. Фруктозата, естествената захар в повечето плодове, е по-сладка от сукрозата (рафинираната захар), затова и тази сладост не ни коства излишни калории. А и фруктозата не вреди на кръвната захар, защото я покачва доста по-бавно. Този род плодове са богати на влакнини, както и на антоциани – здравословни растителни вещества, за които учените смятат, че ускоряват понижаването нивата на кръвната захар, като стимулират производството на инсулин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *