Как да се справите със задръстени и запушени уши?

Вие можете да имате запушени уши, задръстени или блокирани по няколко причини. Например, усещането може да бъде резултат от настинка или грип или може да има натрупване на ушна кал в ушите ви.

Малко количество ушна кал е нормално – тя помага на ухото да се чисти, защитава го от замърсители, смазва ушния канал и се бори с инфекциите в него. Когато дъвчете, кашляте, говорите или иначе казано – движите челюстта си, това по естествен начин спомага за възникването на ушната кал. Ако често бъркате в ухото си с клечки за почистване – това също предизвиква производството на повече ушна кал и съответно се стига до запушени уши.

Трябва да знаете, че при идеални обстоятелства механиката на ушите ви така е създадена от природата, че те могат да се самопочистват. Ушите ви могат да бъдат блокирани от ушна кал, ако изпитвате болки, пълнота в ухото, частична загуба на слуха, шум в ушите, сърбеж, миризма или изтичане на кафява течност. Трябва да сте наясно защо ви е запушено ухото – от настинка, грип или алергия. При тези случаи тръбите, които свързват ушите и носа – Евстахиевите тръби, могат да бъдат блокирани, което води до заглъхване. Тези симптоми са временни и изчезват заедно с болестта.

Ако ушите ви са заглъхнали поради настинка или грип, отворете Евстахиевите тръби по следния начин: поемете дълбоко дъх, хванете ноздрите си, затворете устата си и след това издишайте. Трябва да чуете пукот в ушите си и така се отпушват от заглъхването.

Омекотяване на натрупаната ушна кал. Наведете главата си и поставете пречистена сребърна вода или няколко капки от бебешко олио, глицерин или готови капки за уши. Водороден пероксид може също да помогне. Дръжте главата си на една страна в продължение на 10 минути, за да може разтворът да влезе навътре. След това поставете памучен тампон на ухото и направете същото с ухото на другата страна.

След няколко часа направете промиване на ушите. Вземете една спринцовка с топла вода и внимателно вкарайте водата в ушния канал. Оставете водата да тече по естествен път.

Имайте предвид, че тази процедура може да направи за вас всеки добронамерен лекар, специалист по уши, нос и гърло.

 

 

Грижа за ушите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *