Чували ли сте за чудодейното масло от едра пупалка?

масло от едра пупалка

Едрата пупалка, произхождаща от Северна Америка, започва да си проправя път в целия свят през XVII в.

 

Семената били пренесени с корабите, пътуващи от Северна Америка към Европа. От Стария континент растението се разпространило в Азия. Надземната част и корените са традиционно терапевтично средство при охлузвания, хемороиди, кашлица и стомашни болки, но всъщност лечебни са семената, съдържащи масла с терапевтично действие.

 

Етеричното масло се извлича от семената на това двугодишно растение. Те са с червеникав цвят и се формират през втората година на растежа му (през първата година то има само листа). Светложълтите цветове със сладък аромат се отварят само ве­чер, оттук и името на едрата пупалка, което на английски е Evening primrose – вечерна иглика.

Маслото съдържа специфична мастна киселина, позната като гамалиноленова киселина, която е активната съставка в расте­нието и в етеричното масло. Тя представлява 7-10% от съдър­жащите се в него мастни киселини. Тази киселина се трансфор­мира в различни хормоноподобни съединения, които успешно се противопоставят на възпалението.

Гамалиноленовата киселина може да се синтезира в организ­ма от други мастни киселини като линоленовата, която се съ­държа в растителните масла, маргарините и пастетите. Но ня­кои хора страдат от недостиг на един ензим, което обуславя не­възможността на организма им да произведе киселината. Мас­лото от едра пупалка компенсира този дефицит и това го прави ефективно при редица заболявания.

 

За какво се използва маслото от едра пупалка?

 

Противопоказания:

За повечето хора маслото от едра пупалка е безопасно. Поняко­га са налице слаби странични ефекти като главоболие и леко стомашно разстройство или подуване на корема. Има известни опасения, че маслото може да повиши вероятността от поява на здравословни проблеми по време на бременността, затова упот­ребата му не се препоръчва при това състояние, както и при кърмене. Маслото от растението може да забави кръвосъсирването, затова не трябва да се употребява в комбинация с антикоагуланти. То повишава и риска от припадъци, следователно е противопоказано за болни от епилепсия или за пациенти, упот­ребяващи препарати, при които опасността от получаване на припадък е възможен страничен ефект.

 

 

Магнитотерапията помага при артритни заболявания

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *