ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чували ли сте за чудодейното масло от едра пупалка?

масло от едра пупалка

Едрата пупалка, произхождаща от Северна Америка, започва да си проправя път в целия свят през XVII в.

 

Семената били пренесени с корабите, пътуващи от Северна Америка към Европа. От Стария континент растението се разпространило в Азия. Надземната част и корените са традиционно терапевтично средство при охлузвания, хемороиди, кашлица и стомашни болки, но всъщност лечебни са семената, съдържащи масла с терапевтично действие.

 

Етеричното масло се извлича от семената на това двугодишно растение. Те са с червеникав цвят и се формират през втората година на растежа му (през първата година то има само листа). Светложълтите цветове със сладък аромат се отварят само ве­чер, оттук и името на едрата пупалка, което на английски е Evening primrose – вечерна иглика.

Маслото съдържа специфична мастна киселина, позната като гамалиноленова киселина, която е активната съставка в расте­нието и в етеричното масло. Тя представлява 7-10% от съдър­жащите се в него мастни киселини. Тази киселина се трансфор­мира в различни хормоноподобни съединения, които успешно се противопоставят на възпалението.

Гамалиноленовата киселина може да се синтезира в организ­ма от други мастни киселини като линоленовата, която се съ­държа в растителните масла, маргарините и пастетите. Но ня­кои хора страдат от недостиг на един ензим, което обуславя не­възможността на организма им да произведе киселината. Мас­лото от едра пупалка компенсира този дефицит и това го прави ефективно при редица заболявания.

 

За какво се използва маслото от едра пупалка?

 

Противопоказания:

За повечето хора маслото от едра пупалка е безопасно. Поняко­га са налице слаби странични ефекти като главоболие и леко стомашно разстройство или подуване на корема. Има известни опасения, че маслото може да повиши вероятността от поява на здравословни проблеми по време на бременността, затова упот­ребата му не се препоръчва при това състояние, както и при кърмене. Маслото от растението може да забави кръвосъсирването, затова не трябва да се употребява в комбинация с антикоагуланти. То повишава и риска от припадъци, следователно е противопоказано за болни от епилепсия или за пациенти, упот­ребяващи препарати, при които опасността от получаване на припадък е възможен страничен ефект.

 

 

Магнитотерапията помага при артритни заболявания

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *