Арника облекчава болките при навяхвания и разтежения

Arnika

За лечението на кои заболявания помага арниката:

  • болки в ходилата
  • бурсит и тендинит
  • контузии
  • и кръвонасядания
  • синдром на карпалния канал

 

Заради противовъзпалителното си действие арниката е най-подходящото средство за терапия на леки навяхвания. Тя подобрява кръвообращението, повишавай­ки притока на хранителни вещества към мускулите, и едновре­менно с това стимулира разграждането на определени странич­ни продукти, отделени при травмата. Един от тях е млечната ки­селина, провокираща болката в мускулите. Арниката е отлично болкоуспокояващо средство, но не трябва да се прилага върху открити рани, защото е токсична.

Ако в края на работния ден краката ви пул­сират от умора, потопете ги в топла вода, към която сте добави­ли 1 с. л. тинктура от арника. Подобреното кръвоподаване към ходилата почти мигновено облекчава болката.

 

Внимание: Странични ефекти!

Повечето хора се възползват от лечебните свойства на арника­та, без да страдат oт нежеланите й странични ефекти. Но ако сте алергични към съдържащия се в нея хеленалин, редовната й употреба може да доведе до контактен дерматит. Обривът е безобиден, но изключително неприятен. Най-висок е рискът при системна употреба на билката и при използване на тинктура с твърде висока Концентрация.

Арниката е противопоказана за хора с алергия към хризанте­ми или към други представители на семейство Сложноцветни.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *