Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Навяхванята са опасни във всяка възраст

От навяхвания и разтежения не са застраховани нито младите, нито старите, нито ленивците, нито професионалните спортисти.

Навяхването е травма на су­хожилие, което свързва костите и поддържа ставите. Обикновено възниква в резултат на прекомерно разтягане или разкъсване на сухожилието. Разтежението е травма на мускул или на сухожилие, свързващо мускули с кости. Вре­мето, необходимо за възстановяване, зависи от остротата на травмата, но в най-общия случай възстановяването от разтежение отнема повече време, тъй като засегнатите мускулни влакна заздравяват бавно.

Навяхванията и разтеженията се различават по своята острота и степента на дискомфорт, който причиняват, като в зависимост от сериозността на травмата и двете могат да предизвикат силна болка и да повлияят върху двигателната способност. Глезените са най-податливи на навяхвания, а най-често се разтягат задните подколенни мускули (задната част на подбедрицата). И при двата типа травма се появяват отоци.

Навяхванията и разтеженията обикновено възникват по време на джогинг, ти­чане или игра на баскетбол вследствие на внезапно и силно извиващо движе­ние. Вдигането на тежки предмети или прекаленото протягане и разтягането на мускулите и сухожилията (например при замахване със стик за голф или тенис ракета) също могат да причинят такава травма. Хората с наднормено тегло и заседнал начин на живот са особено податливи.

Най-нови проучвания

Резултатите от едно лабораторно из­следване относно ефекта на омега-3 мастните киселини показват, че те уско­ряват оздравителния процес на сухожи­лията. Експериментът сравнява арахидонова киселина (омега-6), ейкозапентаенова киселина (омега-3) и трето контролно вещество. Учените сравнили клетките на сухожилията, ле­кувани с всяко от тези съединения, и из­следвали скоростта на заздравяване за период от 72 часа.

Въпреки че както арахидоновата, така и ейкозапентаеновата киселина показа­ли, че притежават способността да леку­ват клетките, омега-3 мастната кисели­на демонстрирала далеч по-големи възможности за подобряване навлиза­нето на нови клетки в наранената об­ласт и ускоряване синтеза на колаген. Този експеримент показва, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в оп­ределени храни, вероятно притежават способността да ускоряват заздравява­нето при навяхвания.

 

 

Магнитните наколенки – естествена алтернатива за лечение на болката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *