Полезни съвети от специалистите за засилване на паметта

Питате ли се как шампионите по запаме­тяване успяват да наизустят стотици имена и дълги поредици от цифри?

Тай­ната им е, че са усвоили до съвършенство различни мнемонични техники, трикове и похвати за усвояване на информацията и успешното й съхраняване. Повечето от тези методи се основават на съзнателно­то концентриране на умствената дейност върху определен факт. Използват се как­то отдавна известни техники за стимули­ране на паметта, така и способи, основа­ни на най-новите открития в областта на мозъчната дейност.

Основните похвати са свързани с асо­циация, визуализация, въображение и организация. Вижте как тези методи вли­зат в употреба при ежедневните предиз­викателства, пред които се изправя па­метта.

 

Запомнете името.

Запаметяването на имена е едно от най-големите предизви­кателства почти за всеки от нас. Следва­щия път, когато се запознавате с нов чо­век, огледайте набързо лицето му за ня­каква отличителна черта – луничка, осле­пителна усмивка или леко оплешивява­не. След това направете съзнателна връз­ка между този отличителен белег и име­то. Колкото по-абсурдна е асоциацията, толкова по-лесно ще запомните името, защото преувеличението може да е път към по-дълготрайни спомени. Затвърдете тази връзка, като повторите няколко пъти името на човека по време на разго­вора. Много е полезно да си представите как изглежда името написано.

 

Студено, студено, топло.

Асоциацията и визуализацията могат да ви помогнат да спрете непрекъснато да забравяте къде сте оставили очилата си за четене или кредитната карта. За успешното запаме­тяване на даден факт се опитайте да го свържете с реален образ или поне една негова сензорна характеристика. Напри­мер когато поставяте очилата си на рафтчето в банята, забележете как стък­лата отразяват светлината. Докато пъха­те кредитната си карта в джоба на сакото, обърнете внимание как яркият й цвят контрастира на фона на тъмното сако или опипайте твърдите й очертания под мекия плат. За да се досетите, че трябва да купите лимони, си представете кисе­лия им вкус, докато мислено прехвърля­те списъка с покупките в съзнанието си.

 

 

Съвети за пълноценен сън

 

 

Вижте съветите на специалистите за подобряване на паметта:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *