Марихуана на хапчета спасява от болки

Заклеймяваната по много линии марихуана може да бъде добро болкоуспокояващо средство. Само че не в познатия вид на димящата “сладка” цигарка, а на хапчета.

trevaТакъв извод са направили специалисти от Колумбийския университет, според които приемът на канабиноиди постига по-продължителен обезболяващ ефект от традиционното пушене на трева.

Активният компонент на марихуаната – тетрахидроканабинол – има доказан терапевтичен потенциал при лечение на фантомни и невропатични болки, пише medportal.ru. До момента никой не е сравнявал формите на прием – дали при пушене или при орална употреба на таблетки с екстракт, е по-въздействаща лечебната трева.

Препаратът дронабинол  /маринол/е синтетичен аналог на тетрахидроканабинола, който се използва при онкопациенти на химиотерапия – предотвратява гаденето и повръщането, а също стабилизира организма при свързаната със СПИН анорексия. Именно дронабинол е бил използван в сравнителни тестове с 30 американски доброволци, които редовно пушат канабис. В хода на изследването част от тях били помолени да заменят цигарите с дронабинол, но на практика само малка група гълтали истинските таблетки, останалите били на плацебо.
Сравненията след контролния срок показали, че плацебо-групата е преживявала режисирани болки без облекчение, докато тези с хапчета и цигари се чувствали добре. Полза има и от двете форми, но при прием на таблетки обезболяващият ефект е по-продължителен.
Авторите на изследването правят уговорка, че в този случай са работили с хора, редовно употребяващи марихуана. Намерението им е при продължаването на проучванията да съберат група от “чисти” доброволци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *