Изплакваме за година една чаша сълзи!

Какво са сълзите? Слабост ли е, ако плачем от болка или от радост? Защо природата ни е дала възможността да плачем?

dropsВсички тези въпроси, които задават деца и възрастни, имат своите научни отговори. Още в първите минути от раждането си човекът започва да плаче, отбелязва Pravda.ru. Това действие привлича вниманието към плачещия и той получава помощ, съчувствие, ласка. Плачът не е само реакция на болка, на обида, на прашинка в окото, но и механизъм, чрез който можем да въздействаме на други хора, дори да ги манипулираме.
Но защо всъщност плачем? Защо се смята, че е полезно да роним сълзи?
Химическият анализ на сълзите сочи, че това не са просто капки от солена течност. Това е един от най-важните функционални елементи на организма ни. Основната съставка на сълзите е водата, а съставът на останалите вещества е подобен на онзи, който има кръвта.
Компонентите в състава на сълзите постоянно променят пропорциите си в зависимост от състоянието на организма. Така например при всяко премигване слъзните каналчета изпускат в окото хранителни вещества, които действат като смазочен материал на очната ябълка. Така се изпълнява защитната функция на сълзите. Честото премигване увеличава дозата на тази хранително-миеща течност, ако в окото попадне чуждо тяло, и сълзите го изхвърлят.
Когато човек плаче, съставът на сълзите е съвършено различен. Различен е и когато окото е зачервено от инфекция или е наранено. В сълзите се появяват множество ферменти. Най-важният фермент е лизоцим – той въздейства върху вредните бактерии, като стопява клетъчните им обвивки. Благодарение на този фермент е възможно да се ускори заздравяването на малки драскотини и ранички върху кожата.
При нормални функции на слъзните жлези всеки човек изработва до един милилитър сълзи за денонощие. За една година “изработваме” средно по една водна чаша сълзи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *